ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ξανάρχισε η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Λευκορωσία

Δημοσίευση 2 Ιουλίου 2011, 19:14 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ρωσία: Ξανάρχισε η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Λευκορωσία
Facebook Twitter Whatsapp
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έδωσε εντολή να ξαναρχίσει η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Λευκορωσία αφού το Μινσκ αποπλήρωσε το χρέος του προς τη Μόσχα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έδωσε εντολή να ξαναρχίσει η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Λευκορωσία αφού το Μινσκ αποπλήρωσε το χρέος του προς τη Μόσχα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. "Δεδομένου ότι το Μινσκ εκπλήρωσε τις οικονομικές υποχρεώσεις του ο πρόεδρος έδωσε εντολή να ξαναρχίσει η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμφωνίες", είπε η εκπρόσωπος του Μεντβέντεφ, Νατάλαι Τιμάκοβα.

Από την πλευρά της, η ρωσική εταιρεία εισαγωγής-εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Inter RAO διευκρίνισε ότι οι παραδόσεις έχουν ξαναρχίσει.

Μία σύμβουλος του υπουργείου Ενέργειας της Λευκορωσίας είναι ανακοινώσει νωρίτερα ότι η χώρα αποπλήρωσε το χρέος της προς τη Ρωσία.

Η Λευκορωσία αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση που έχει περάσει από το 1994, όταν ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο. Η Ευρασιατική Οικονομική Κοινότητα στην οποία μετέχουν έξι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες -- μεταξύ αυτών και η Ρωσία -- έχει χορηγήσει δάνειο ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Λευκορωσία. Η πρώτη δόση, ύψους 800 εκατομμυρίων, εκταμιεύτηκε στις 21 Ιουνίου. Όμως σε αντάλλαγμα η Μόσχα έχει θέσει ως όρο στο Μινσκ να ξεκινήσει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους τουλάχιστον 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Λευκορωσία έχει λάβει δάνειος ενός δισ. δολαρίων και από την Κίνα ενώ έχει απευθυνθεί και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα δάνειο που ενδέχεται να φτάσει τα 8 δισ. δολάρια.