ΔΙΕΘΝΗ

Χάγη: Aπομακρύνθηκε από την ακρόαση ο Μλάντιτς! (vid)

Δημοσίευση 4 Ιουλίου 2011, 12:43 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Χάγη: Aπομακρύνθηκε από την ακρόαση ο Μλάντιτς! (vid)
Facebook Twitter Whatsapp
Ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σερβοβόσνιων Ράτκο Μλάντιτς εμφανίστηκε σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, απ' όπου όμως απομακρύνθηκε διότι διέκοπτε συνεχώς τις διαδικασίες διαφωνώντας με τον δικαστή, αρνούμενος να δηλώσει αθώος ή ένοχος, αναφέρει το BBC.
Ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σερβοβόσνιων Ράτκο Μλάντιτς εμφανίστηκε σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, απ' όπου όμως απομακρύνθηκε διότι διέκοπτε συνεχώς τις διαδικασίες διαφωνώντας με τον δικαστή, αρνούμενος να δηλώσει αθώος ή ένοχος, αναφέρει το BBC. Ο δικαστής, Άλφονς Οριέ, μετά από τις συνεχείς διακοπές, αρνήθηκε την αναβολή της δήλωσης του Μλάντιτς κατά των κατηγοριών, την οποία ζήτησε ο συνήγορός του.

Ο κατηγορούμενος προσπάθησε πολλές φορές να μιλήσει στην αρχή της ακροάσης, με τον δικαστή να του ζητά να παραμείνει σιωπηλός. Ο δικαστής Οριέ τον επέπληξε για την ομιλία εκτός προγράμματος, καθώς και για επικοινωνία με το ακροατήριο. Ο Μλάντιτς αρνήθηκε να δηλώσει αθώος ή ένοχος, μετά από αίτημα να αλλάξει συνήγορο, έχοντας κάποιον δικό του και όχι του δικαστηρίου.

Το ΔΠΔ, αυτομάτως, «υιοθέτησε» το «αθώος» ερήμην του Μλάντιτς, για τις κατηγορίες περί γενοκτονίας.Νωρίτερα, ο δικηγόρος του Μίλος Σάλιτς, ο οποίος εδρεύει στο Βελιγράδι, είχε δηλώσει ότι ο 69χρονος Μλάντιτς, δεν θα παρουσιαζόταν σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου προκειμένου να προωθήσει το αίτημά του για τον διορισμό δικών του συνηγόρων υπεράσπισης.

Ο Μλάντιτς συνελήφθη τον Μάιο και εκδόθηκε στη Χάγη μετά από 16 χρόνια που διέφευγε της σύλληψης. Αρνήθηκε τις εις βάρος του κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και τις χαρακτήρισε «απεχθείς και τερατώδεις» όταν του απαγγέλθηκαν επισήμως τον περασμένο μήνα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.