ΔΙΕΘΝΗ

Ανταλλαγή πυροβολισμών στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν – Ιράν με ένα νεκρό

Δημοσίευση 4 Ιουλίου 2011, 22:16 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ανταλλαγή πυροβολισμών στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν – Ιράν με ένα νεκρό
Facebook Twitter Whatsapp
Ένας Αζέρος συνοριοφύλακας σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με Ιρανούς φρουρούς στην περιοχή του Γιαρντίμλι, σε ένα επεισόδιο για το οποίο οι δύο πλευρές επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη.
Ένας Αζέρος συνοριοφύλακας σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με Ιρανούς φρουρούς στην περιοχή του Γιαρντίμλι, σε ένα επεισόδιο για το οποίο οι δύο πλευρές επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη. Σύμφωνα με τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν οι Αζέροι συνοριοφύλακες εντόπισαν μια ομάδα ενόπλων που προέρχονταν από το Ιράν και προσπάθησαν να περάσουν στο έδαφος της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών στην οποία σκοτώθηκε ένας Αζέρος ενώ οι ένοπλοι διέφυγαν στο Ιράν.

Από την Τεχεράνη, ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν Αλί Αμπντολαχί, υποστήριξε ότι η σύγκρουση έγινε όταν "Αζέροι συνοριοφύλακες μπήκαν παράνομα στο ιρανικό έδαφος και αρνήθηκαν να σταματήσουν όταν τους κάλεσαν οι Ιρανοί".

Ο υπουργός είπε ότι δεν είναι "ασύνηθες" να περνούν οι φρουροί τα σύνορα αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να υπακούν στην εντολή να σταματήσουν. "Μολονότι οι συνορικοφύλακες πέρασαν τα σύνορα άθελά τους, πρέπει να προσέχουν τις εντολές των συνοριοφυλάκων της άλλης πλευράς (...) στην περίπτωση αυτή ο Αζέρος φρουρός δεν τήρησε την εντολή", υποστήριξε.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο IRNA οι δύο χώρες διερευνούν το επεισόδιο δια της διπλωματικής οδού.