ΔΙΕΘΝΗ

Υπό παρακολούθηση η Δανία για ενδεχόμενο σπάσιμο της Συνθήκης Σένγκεν

Δημοσίευση 5 Ιουλίου 2011, 15:27 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Υπό παρακολούθηση η Δανία για ενδεχόμενο σπάσιμο της Συνθήκης Σένγκεν
Facebook Twitter Whatsapp
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει από τις αρχές της Δανίας, οι οποίες άρχισαν σήμερα να αποκαθιστούν μόνιμους τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορα, να σεβαστούν την ελεύθερη κυκλοφορία και λογαριάζει να βεβαιωθεί ότι το πράττουν παρακολουθώντας πολύ αυστηρά επιτόπου την αποκατάσταση των εν λόγω ελέγχων, ανακοίνωσε ένας από τους εκπροσώπους της.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει από τις αρχές της Δανίας, οι οποίες άρχισαν σήμερα να αποκαθιστούν μόνιμους τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορα, να σεβαστούν την ελεύθερη κυκλοφορία και λογαριάζει να βεβαιωθεί ότι το πράττουν παρακολουθώντας πολύ αυστηρά επιτόπου την αποκατάσταση των εν λόγω ελέγχων, ανακοίνωσε ένας από τους εκπροσώπους της. "Η Επιτροπή ενημερώθηκε για την ανάπτυξη από σήμερα τελωνειακών που θα έχουν ως αποστολή να πραγματοποιούν συγκεκριμένους ελέγχους βασισμένους σε μια ανάλυση κινδύνου", δήλωσε ο Μικέλε Τσερκόνε, εκπρόσωπος της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ.

"Η Κομισιόν θα παρακολουθήσει πολύ αυστηρά την εφαρμογή αυτής της πρώτης φάσης και θα ελέγχει επιτόπου για να είναι σίγουρη ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία γίνεται σεβαστή", διευκρίνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η Δανία αποφάσισε να αποκαταστήσει τους τελωνειακούς ελέγχους παρά τις ανησυχίες που προκαλεί η απόφασή της για την ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη. Ανέπτυξε 50 τελωνειακούς στα σύνορά της με τη Γερμανία και με τη Σουηδία.

Η Δανία είναι μέλος του Σένγκεν, του χώρου χωρίς σύνορα που δημιουργήθηκε στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου της απαγορεύεται να αποκαταστήσει τα εσωτερικά σύνορα, παρά μόνο σε συγκεκριμένα σημεία και για λόγους που συνδέονται με τη δημόσια τάξη.

Οι τελωνειακοί έλεγχοι επιτρέπονται, αλλά μέσα σε μια συνοριακή ζώνη 20 χιλιομέτρων και με τυχαίο τρόπο. Οι μόνιμοι έλεγχοι απαγορεύονται. "Η Δανία διαβεβαίωσε την Επιτροπή ότι δεν έχει πρόθεση να μην σεβαστεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία", δήλωσε ο Μικέλε Τσερκόνε.