ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Πρώην υπουργός καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών για διασπάθιση δημοσίου χρήματος

Δημοσίευση 5 Ιουλίου 2011, 17:34 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αίγυπτος: Πρώην υπουργός καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών για διασπάθιση δημοσίου χρήματος
Facebook Twitter Whatsapp
Σε πενταετή φυλάκιση καταδικάστηκε σήμερα από αιγυπτιακό δικαστήριο ο πρώην υπουργός Ρασίντ Μοχάμεντ Ρασίντ για διασπάθιση δημοσίου χρήματος ενώ τρεις άλλοι πρώην αξιωματούχοι που ήταν κατηγορούμενοι για την ίδια υπόθεση αθωώθηκαν.
Σε πενταετή φυλάκιση καταδικάστηκε σήμερα από αιγυπτιακό δικαστήριο ο πρώην υπουργός Ρασίντ Μοχάμεντ Ρασίντ για διασπάθιση δημοσίου χρήματος ενώ τρεις άλλοι πρώην αξιωματούχοι που ήταν κατηγορούμενοι για την ίδια υπόθεση αθωώθηκαν. Ο Ρασίντ, πρώην υπουργός Βιομηχανίας και Εξωτερικού Εμπορίου επί Χόσνι Μουμπάρακ, δικάστηκε ερήμην αφού έφυγε από την Αίγυπτο στις αρχές Φεβρουαρίου. Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του ενώ καταζητείται και από την Ιντερπόλ. Στις 25 Ιουνίου άλλο δικαστήριο τον καταδίκασε σε φυλάκιση 5 ετών για κατάχρηση του Ταμείου Ανάπτυξης Εξαγωγών.

Οι πρώην υπουργοί Πληροφοριών και Οικονομικών, Άνας ελ-Φίκι και Γιούσεφ Μπούτρος-Γκάλι απαλλάχθηκαν από την κατηγορία διασπάθισης 10 εκατομμυρίων λιρών κατά την προεκλογική εκστρατεία του πρώην κυβερνώντος κόμματος στις περσινές βουλευτικές εκλογές Ο Μπούτρος-Γκάλι, που και αυτός διαφεύγει τη σύλληψη, καταδικάστηκε ερήμην τον περασμένο μήνα σε κάθειρξη 30 ετών με την κατηγορία της διαφθοράς. Το δικαστήριο απάλλαξε επίσης τον πρώην υπουργό Χωροταξίας Άχμεντ αλ-Μαγράμπι.

Ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου, Άμπντελ Μεγκίντ Μαχμούντ, ανακοίνωσε πάντως ότι θα εφεσιβάλει τις απαλλακτικές αποφάσεις θεωρώντας ότι η απαλλαγή των τριών πρώην υπουργών "δεν ανταποκρίνεται στις αποδείξεις που παρουσιάστηκαν κατά τη δικαστική διαδικασία".

Ο Ρασίντ και δύο άλλοι πρώην αξιωματούχοι καταδικάστηκαν επίσης σε πρόστιμο 2 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 300.000 ευρώ) και σε καταβολή αποζημίωσης στο κράτος, ύψους άλλων 2 εκ. λιρών.