ΔΙΕΘΝΗ

Oι πακιστανικές δυνάμεις είχαν εντολές να ρίχνουν στο ψαχνό!

Δημοσίευση 8 Ιουλίου 2011, 13:43 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Oι πακιστανικές δυνάμεις είχαν εντολές να ρίχνουν στο ψαχνό!
Facebook Twitter Whatsapp
Η αστυνομία και οι παραστρατιωτικές δυνάμεις του Πακιστάν έλαβαν διαταγή να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση στο Καράτσι για να καταστείλουν τις ταραχές στην μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου μετά από τρεις ημέρες διεθνοτικών και πολιτικών επεισοδίων οι νεκροί φθάνουν τους 70.
Η αστυνομία και οι παραστρατιωτικές δυνάμεις του Πακιστάν έλαβαν διαταγή να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση στο Καράτσι για να καταστείλουν τις ταραχές στην μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου μετά από τρεις ημέρες διεθνοτικών και πολιτικών επεισοδίων οι νεκροί φθάνουν τους 70. Καταστήματα και πρατήρια καυσίμων έχουν κλείσει ενώ οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν σχεδόν παραλύσει καθώς το κυρίαρχο πολιτικό κόμμα στην πόλη, το MQM, κάλεσε να υπάρξει μια ημέρα πένθους μετά το ξέσπασμα βίας. «Δώσαμε διαταγές στις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν όποιον ενέχεται σε επεισόδια βίας επί τόπου», δήλωσε ο Σαρτζίλ Μέμον, υπουργός Πληροφόρησης στην επαρχία. «Πέραν της αστυνομίας και των Ρέιντζερς, άλλα 1.000 στελέχη της Συνοριοφρουράς πρόκειται να αναπτυχθούν στην πόλη για να ελεγχθεί η βία», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην πόλη Σαούντ Μίρζα δήλωσε ότι 63 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στα επεισόδια από την Τρίτη και άλλοι 150 έχουν τραυματιστεί. Ο Μέμον είπε ότι οι νεκροί είναι 70. «Τριάντα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνον χθες».

Οι περισσότερες απώλειες τις τελευταίες τρεις ημέρες αναφέρθηκαν στην δυτική συνοικία Κάσμπα Κόλονι και κοντινές περιοχές, ωστόσο οι ταραχές εξαπλώνονται αργά και σε άλλα τμήματα της πόλης.

Πυροβολισμοί ακούγονταν σε διάφορες περιοχές σήμερα και σε ορισμένα σημεία διαδηλωτές έκαιγαν λάστιχα και πετούσαν πέτρες σε διερχόμενα οχήματα. Ομάδες ανθρώπων περίμεναν κάποιο μέσο συγκοινωνίας σε στάσεις, ενώ κάθε μερικά χιλιόμετρα υπήρχαν σημεία ελέγχου της αστυνομίας. Το χρηματιστήριο λειτούργησε, με τον βασικό δείκτη να σημειώνει μικρή πτώση 0,68% το μεσημέρι τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδας) με ελάχιστες συναλλαγές.

Ο πρωθυπουργός Γιούσουφ Ράζα Γκιλάνι κάλεσε να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη στην πόλη σήμερα. Σε τελετή για να τιμηθούν οι αθλητές οι οποίοι έλαβαν μέρος στους Special Olympics, ο Γκιλάνι τόνισε την σημασία που έχει η ομαλότητα στο Καράτσι για την οικονομία της χώρας. Η αποκατάσταση της ηρεμίας θα «ενισχύσει την οικονομία της χώρας», δήλωσε.

Η μεγαλούπολη εισφέρει το 68% των συνολικών εσόδων της κυβέρνησης και παράγει το 25% του ΑΕΠ.

Το Καράτσι, όπου ζουν πάνω από 18 εκατομμύρια πολίτες, έχει μακρύ παρελθόν εθνοτικών, θρησκευτικών και πολιτικών ταραχών.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία ο πρεσβευτής Κάμερον Μάντερ καταδίκασε τη βία και κάλεσε «όλες τις πλευρές να απόσχουν από περαιτέρω επεισόδια βίας και να εργαστούν για την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Σύμφωνα με αναλυτές οι ταραχές οφείλονται στη σύγκρουση τριών πολιτικών κομμάτων, του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος (MQM), του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν (PPP), και του Εθνικού Λαϊκού Κόμματος (ANP), που μάχονται για εξουσία στην περιοχή.

Ανώτερος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε ότι σύγκρουση αφορά «πολιτικά και εθνοτικά ζητήματα. Θα χρειαστεί μια σθεναρή πολιτική δέσμευση για να αποκατασταθεί η ειρήνη στην πόλη. Αν ανοίξει κανείς πυρ και σκοτώσει μερικούς κακοποιούς θα σταματήσει η βία για την ώρα, αλλά μακροπρόθεσμα απαιτείται μια πολιτική λύση, διότι σε διαφορετική περίπτωση τα επεισόδια θα ξαναρχίσουν σε μερικές ημέρες».