ΔΙΕΘΝΗ

Nότιο Σουδάν: Πανηγυρισμοί για την ανεξαρτητοποίησή του

Δημοσίευση 9 Ιουλίου 2011, 10:37 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Nότιο Σουδάν: Πανηγυρισμοί για την ανεξαρτητοποίησή του
Facebook Twitter Whatsapp
Το Νότιο Σουδάν γίνεται σήμερα το νεότερο έθνος-κράτος της διεθνούς κοινότητας, καθώς από τις 00:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) αποσχίστηκε οριστικά από το Σουδάν, μετά από μια σύγκρουση που κράτησε δεκαετίες.
Το Νότιο Σουδάν γίνεται σήμερα το νεότερο έθνος-κράτος της διεθνούς κοινότητας, καθώς από τις 00:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) αποσχίστηκε οριστικά από το Σουδάν, μετά από μια σύγκρουση που κράτησε δεκαετίες. Καμπάνες εκκλησιών ήχησαν τα μεσάνυχτα για την έναρξη της ιστορικής ημέρας και τύμπανα ανήγγειλαν την γέννηση της 54ης χώρας της Αφρικής.

Η Δημοκρατία του Νότιου Σουδάν θα κηρύξει επίσημα την ανεξαρτησία της σήμερα το πρωί, στις 11:45, με επίσημες τελετές στην Τζούμπα. Ο Σάλβα Κίιρ θα ορκιστεί πρώτος πρόεδρος και αρχηγός του νέου κράτους. Στην τελετή θα γίνει η ανάγνωση της διακήρυξης της ανεξαρτησίας, η υποστολή της σημαίας του Σουδάν και η έπαρση της εθνικής σημαίας του Νότιου Σουδάν.

Την επόμενη εβδομάδα το Νότιο Σουδάν θα αναγνωριστεί ως η 193η χώρα του πλανήτη και πρόκειται να γίνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Το Σουδάν ήδη αναγνώρισε τη χώρα, μερικές ώρες πριν την απόσχιση του Νότου. Το ίδιο έκανε και η Γερμανία, από τη στιγμή της ανεξαρτητοποίησής της.

Πέρασαν σχεδόν εννιά χρόνια αφότου ο ΟΗΕ είχε αναγνωρίσει μια νέα χώρα για τελευταία φορά. Η προηγούμενη ήταν το Ανατολικό Τιμόρ, το 2002, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε από την Ινδονησία. Το Κόσοβο ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο το 2008, αλλά δεν έχει αναγνωρισθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Κάτοικοι στην Τζούμπα, την πρωτεύουσα, γιόρταζαν από το απόγευμα χθες με δυνατή μουσική και εκδηλώσεις σε όλη την πόλη. Πλαστικά λουλούδια τοποθετήθηκαν από το αεροδρόμιο ως το κέντρο της πόλης στον κεντρικό δρόμο από τον οποίο πέρασαν υψηλοί προσκεκλημένοι, περιλαμβανομένων του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, της πρέσβειρας των Ηνωμένων Πολιτειών στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Σούζαν Ράις κ.ά.

Ο Μπαν δήλωσε σήμερα ότι το Νότιο Σουδάν μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας. Η στιγμή αυτή είναι «πολύ συναισθηματική και συναρπαστική» για το λαό του Νότιου Σουδάν, είπε ο Μπαν, κάνοντας λόγο για μια «νέα αρχή». Υποσχέθηκε πως θα διοργανώσει σύνοδο δωρητριών χωρών για το Νότιο Σουδάν. Προειδοποίησε παράλληλα την Τζούμπα ότι πρέπει να επιδείξει «υπευθυνότητα».

Ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να προσφέρει βοήθεια στις υποδομές, στην οικονομία, στους θεσμούς που θα κληθούν να αποκαταστήσουν ένα κράτος δικαίου και θα προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνέχισε.

Πρέπει ωστόσο να υπάρξει μια πολιτική λύση στη σύγκρουση στην επαρχία Αμπιέι, επισήμανε ο Μπαν.

Η ανεξαρτητοποίηση του Νότιου Σουδάν οριστικοποιήθηκε με το δημοψήφισμα του Ιανουαρίου εφέτος, η διενέργεια του οποίου προβλεπόταν από την ειρηνευτική συμφωνία του 2005 με την οποία τερματίστηκε ο εμφύλιος στο Σουδάν που διήρκεσε --με μια δεκαετή διακοπή-- από το 1955 ως το 2005.