ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό «πράσινο φως» στις εισαγωγές οπωροκηπευτικών από Ελλάδα-Τσεχία

Δημοσίευση 11 Ιουλίου 2011, 12:48 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ρωσικό «πράσινο φως» στις εισαγωγές οπωροκηπευτικών από Ελλάδα-Τσεχία
Facebook Twitter Whatsapp
Η Ρωσία επέτρεψε την εισαγωγή οπωροκηπευτικών από την Τσεχική Δημοκρατία και την Ελλάδα, ανεβάζοντας στις έξι τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν υπόκεινται πλέον στο εμπάργκο που επιβλήθηκε από τη Μόσχα στις αρχές Ιουνίου εξαιτίας του βακτήριου Eceh, ανακοίνωσαν οι ρωσικές υγειονομικές υπηρεσίες.
Η Ρωσία επέτρεψε την εισαγωγή οπωροκηπευτικών από την Τσεχική Δημοκρατία και την Ελλάδα, ανεβάζοντας στις έξι τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν υπόκεινται πλέον στο εμπάργκο που επιβλήθηκε από τη Μόσχα στις αρχές Ιουνίου εξαιτίας του βακτήριου Eceh, ανακοίνωσαν οι ρωσικές υγειονομικές υπηρεσίες. «Από τις 11 Ιουλίου επιτρέπονται οι εισαγωγές και η πώληση στο ρωσικό έδαφος οπωροκηπευτικών που έχουν παραχθεί στην Τσεχική Δημοκρατία και την Ελλάδα, με βάση τα πιστοποιητικά που εγγυώνται ότι είναι ασφαλή», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ρωσικής υγειονομικής υπηρεσίας ( Rospotrebnadzor).

Η Μόσχα επέβαλε στις 2 Ιουνίου εμπάργκο στις εισαγωγές του συνόλου των φρέσκων οπωροκηπευτικών εξαιτίας της επιδημίας που προκλήθηκε από το θανατηφόρο βακτήριο Eceh στη Γερμανία. Το μέτρο προκάλεσε τις σοβαρές διαμαρτυρίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ρωσίας στις 9 και 10 Ιουνίου στο Νίζνι Νοβγκορόντ επετεύχθη επί της αρχής συμφωνία για το ζήτημα. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεσμεύθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα στείλει πιστοποιητικά στη Ρωσία ώστε να τεθεί τέλος στο εμπάργκο. Ωστόσο, η Μόσχα διατήρησε το μέτρο, ζητώντας περισσότερες εγγυήσεις.

Στο τέλος Ιουνίου, η Ρωσία επέτρεψε τελικά τις εισαγωγές από την Ολλανδία, το Βέλγιο, στη συνέχεια στις αρχές του Ιουλίου από την Ισπανία και τη Δανία.

Στην ανακοίνωσή της η Rospotrebnadzor αναφέρει ότι εξετάζει τα πιστοποιητικά οκτώ ακόμη χωρών, οι οποίες είναι πιθανόν να λάβουν σύντομα άδεια πώλησης των προϊόντων τους στη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξάγει κάθε χρόνο 1,1 εκατομμύρια τόννους οπωροκηπευτικών προϊόντων προς τη Ρωσία, ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.