ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Μπορούμε και χωρίς τα χρήματα των ΗΠΑ

Δημοσίευση 11 Ιουλίου 2011, 15:45 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Πακιστάν: Μπορούμε και χωρίς τα χρήματα των ΗΠΑ
Facebook Twitter Whatsapp
Ο πακιστανικός στρατός μπορεί να λειτουργήσει χωρίς οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, αντιδρώντας στην απόφαση των ΗΠΑ να διακόψουν μέρος της στρατιωτικής τους βοήθειας προς το Πακιστάν.
Ο πακιστανικός στρατός μπορεί να λειτουργήσει χωρίς οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, αντιδρώντας στην απόφαση των ΗΠΑ να διακόψουν μέρος της στρατιωτικής τους βοήθειας προς το Πακιστάν. Σε επιστολή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων, στρατηγός Ατάρ Αμπάς, τονίζει ότι το Ισλαμαμπάντ δεν έχει μέχρι στιγμής ενημερωθεί επισήμως για την αμερικανική απόφαση.

Ο γενικός γραμματέας του Λευκού Οίκου Ουίλιαμ Ντέιλι ανακοίνωσε χθες ότι η Ουάσινγκτον αποφάσισε να διακόψει μέρος της σημαντικής στρατιωτικής της βοήθειας προς το Πακιστάν, σύμμαχό της στον αγώνα κατά των ενόπλων ισλαμιστικών οργανώσεων και της Αλ-Κάιντα.

"Δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη ενημέρωση για το θέμα. Όπως και στο παρελθόν, έτσι και σήμερα ο πακιστανικός στρατός είναι σε θέση να πραγματοποιήσει με επιτυχία τις επιχειρήσεις του χωρίς οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό, απ’ όποια χώρα κι αν αυτή προέρχεται", τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Η αμερικανική απόφαση αφορά περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή πάνω από το ένα τρίτο του συνολικού ποσού των 2 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων που οι ΗΠΑ καταβάλλουν ετησίως στο Πακιστάν.

Μέρος του ποσού αυτού προορίζεται για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης άνω των 100.000 πακιστανών στρατιωτών κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν, προπύργιο των Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν σχέσεις με την Αλ-Κάιντα.

Η Ινδία χαιρέτισε σήμερα την απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν ένα μέρος της σημαντικής στρατιωτικής βοήθειας που χορηγούν στο Πακιστάν, εκτιμώντας ότι η βοήθεια αυτή προς την αντίπαλή της χώρα θα μπορούσε να αναστατώσει την ισορροπία στη νότια Ασία.

"Δεν είναι επιθυμητό αυτή η περιφέρεια να εξοπλίζεται βαριά από τους Αμερικανούς, κάτι που θα έβλαπτε την ισορροπία της ίδιας της περιφέρειας", δήλωσε ο ινδός υπουργός Εξωτερικών Σ.Μ. Κρίσνα, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο PTI. "Η Ινδία χαιρετίζει αυτό το μέτρο", πρόσθεσε.