ΔΙΕΘΝΗ

Υπάρχουν «επαφές» Γαλλίας- Λιβύης για την αποχώρηση του Καντάφι

Δημοσίευση 12 Ιουλίου 2011, 11:32 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Υπάρχουν «επαφές» Γαλλίας- Λιβύης για την αποχώρηση του Καντάφι
Facebook Twitter Whatsapp
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε σήμερα ότι έχουν αποκατασταθεί «επαφές» με το λιβυκό καθεστώς που αποβλέπουν στην αποχώρηση του Μουάμαρ Καντάφι, αλλά δεν υπάρχει πραγματική διαπραγμάτευση.
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε σήμερα ότι έχουν αποκατασταθεί «επαφές» με το λιβυκό καθεστώς που αποβλέπουν στην αποχώρηση του Μουάμαρ Καντάφι, αλλά δεν υπάρχει πραγματική διαπραγμάτευση. «Το λιβυκό καθεστώς στέλνει παντού αγγελιαφόρους: στην Τουρκία, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι», δήλωσε ο Ζιπέ στο ραδιοσταθμό France Info.

«Υπάρχουν πράγματι επαφές, μέχρι σήμερα δεν πρόκειται για μια πραγματική διαπραγμάτευση», συνέχισε. «Δεχόμαστε απεσταλμένους που μας λένε: ο Καντάφι είναι έτοιμος να φύγει, ας το συζητήσουμε», πρόσθεσε.

Η Γαλλία εκτιμά πάντως ότι «οι προϋποθέσεις για μια κατάπαυση του πυρός δεν υφίστανται».

Σύμφωνα με τον Αλέν Ζιπέ, οι προϋποθέσεις αυτές για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί είναι «η απόσυρση των στρατευμάτων στα στρατόπεδα, ένας έλεγχος από τα Ηνωμένα Έθνη και μια κάποιου τύπου δήλωση του Καντάφι, που μένει να καθορισθεί, στην οποία θα ανακοινώνει πως αποσύρεται από την πολιτική και τη στρατιωτική εξουσία».

Εξάλλου ο λίβυος πρωθυπουργός Μπαγντάντι αλ-Μαχμούντι άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη εξουσία και τους αντάρτες, καθώς και με τις εμπλεκόμενες χώρες του ΝΑΤΟ, θα μπορούσαν να διεξαχθούν χωρίς να συμμετέχει σ' αυτές ο Μουάμαρ Καντάφι, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό».

«Ο Ηγέτης δεν θα παρέμβει σ' αυτές τις συνομιλίες. Όλα πρέπει να είναι ελεύθερα», δήλωσε ο λίβυος πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα. «Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευθούμε χωρίς προϋποθέσεις», επανέλαβε προσθέτοντας πως «ο διάλογος πρέπει να γίνει με όλα τα μέρη, με προοπτική να εγκαθιδρυθεί ένα νέο πολιτικό σύστημα».