ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ναπολιτάνο ζητά πολιτική συναίνεση για την έγκριση των οικονομικών μέτρων

Δημοσίευση 12 Ιουλίου 2011, 12:11 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ναπολιτάνο ζητά πολιτική συναίνεση για την έγκριση των οικονομικών μέτρων
Facebook Twitter Whatsapp
Ο ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ζήτησε πολιτική συναίνεση από όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου της Ρώμης ώστε να εγκριθούν άμεσα τα προγραμματισμένα οικονομικά μέτρα και να αποφευχθούν περαιτέρω κερδοσκοπικές πιέσεις στη χώρα.
Ο ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ζήτησε πολιτική συναίνεση από όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου της Ρώμης ώστε να εγκριθούν άμεσα τα προγραμματισμένα οικονομικά μέτρα και να αποφευχθούν περαιτέρω κερδοσκοπικές πιέσεις στη χώρα. «Η έγκριση των μέτρων πρέπει να είναι ταχύτατη. Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση ας προχωρήσουν στις πρέπουσες διαβουλεύσεις για την εξεύρεση των αναγκαίων πολιτικών συγκλίσεων», τόνισε ο Ναπολιτάνο.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι «είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε διάλογο με την αντιπολίτευση, διότι σε αυτή την φάση πρέπει να δείξουμε όλοι αίσθημα ευθύνης».

Η κεντροαριστερά διαμέσου του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι, κάνει γνωστό ότι θα ανταποκριθεί στην έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, περιορίζοντας τον αριθμό των τροπολογιών που πρόκειται να καταθέσει, αλλά ότι δεν εννοεί να υπερψηφίσει τα μέτρα.

Η κυβέρνηση του μεγιστάνα-πρωθυπουργού διαθέτει, πάντως, την αναγκαία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να μπορέσει να «περάσει» το τετραετές πρόγραμμα περικοπών, ύψους σαράντα επτά δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν από το πρωί, ότι υπήρχε μεγάλη αναμονή, σε ότι αφορά την σημερινή επίδοση του χρηματιστηρίου του Μιλάνου, που χθες σημείωσε απώλειες της τάξης του 3,94%, με ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα για τις τραπεζικές μετοχές. Αρχικά ο γενικός δείκτης έχανε 4,5%, αλλά πριν από λίγο περιόριζε τις απώλειές του στο 1,1%.

Τα σπρεντ, η διαφορά της απόδοσης ανάμεσα στα ομόλογα του ιταλικού και του γερμανικού δημοσίου, έφτασε τις 301 μονάδες βάσης, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Σήμερα επρόκειτο να διατεθούν στην αγορά ομόλογα του ιταλικού δημοσίου συνολικού ύψους επτά δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε σχόλιο του ο διευθυντής της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, Έτσιο Μάουρο, τονίζει ότι «οι κερδοσκόποι επιτίθενται στην Ιταλία για τρεις λόγους: το τεράστιο δημόσιο χρέος, που αντιστοιχεί στο 25% της ζώνης του ευρώ, την αβεβαιότητα των οικονομικών μέτρων, που μεταθέτουν τις πραγματικές παρεμβάσεις για το 2013 και το 2014 και τον θρυμματισμό της ηγεσίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που δεν είναι πλέον να θέσει να λειτουργήσει ως πολιτικό και θεσμικό σημείο αναφοράς και εγγύηση».

Ο Μάουρο, όπως και πολλοί άλλοι αναλυτές, είναι της άποψης ότι πρέπει να εγκριθούν το γρηγορότερο δυνατό τα οικονομικά μέτρα και αμέσως μετά να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία ο Μπερλουσκόνι ώστε να σχηματιστεί νέα, ευρύτερη κυβέρνηση. Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μπερλουσκόνι θεωρούσε βέβαιο ότι θα μπορούσε να ελέγξει την όλη κατάσταση. Να μειώσει, δηλαδή, μερικώς, τους φόρους και να πάει, στην συνέχεια, σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2012.

 Όμως οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται τις τελευταίες τρεις ημέρες δεν φαίνεται να του αφήνουν τα αναγκαία χρονικά περιθώρια, για την εφαρμογή της πολιτικής αυτής στρατηγικής του.