ΔΙΕΘΝΗ

Βουλευτές κατά του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το νόμο περί εβραϊκών οικισμών

Δημοσίευση 13 Ιουλίου 2011, 23:44 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Βουλευτές κατά του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το νόμο περί εβραϊκών οικισμών
Facebook Twitter Whatsapp
Ισραηλινοί βουλευτές της δεξιάς απείλησαν σήμερα ότι θα τροποποιήσουν τους κανόνες διορισμού των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας αν αυτό αντιταχθεί σε ένα νόμο που υιοθετήθηκε τη Δευτέρα και ο οποίος τιμωρεί το μποϊκοτάζ των εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα από το 1967 παλαιστινιακά εδάφη.
Ισραηλινοί βουλευτές της δεξιάς απείλησαν σήμερα ότι θα τροποποιήσουν τους κανόνες διορισμού των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας αν αυτό αντιταχθεί σε ένα νόμο που υιοθετήθηκε τη Δευτέρα και ο οποίος τιμωρεί το μποϊκοτάζ των εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα από το 1967 παλαιστινιακά εδάφη. Το κίνημα κατά του ισραηλινού εποικισμού Γκους Σαλόμ ("Κίνημα της Ειρήνης" στα εβραϊκά) προσέφυγε χθες Τρίτη στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας στο όνομα "της ελευθερίας της έκφρασης και της ισότητας" εναντίον αυτού του νόμου. Και άλλοι οργανισμοί έχουν προειδοποιήσει ότι θα κάνουν το ίδιο.

Δύο μέλη του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσαν ότι θα προτείνουν μία νομοθετική μεταρρύθμιση η οποία θα προβλέπει ότι οι διορισμοί των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι οποίοι τώρα γίνονται από τους δικαστές, θα πρέπει στο μέλλον να επικυρώνονται από την Κνεσέτ, το ισραηλινό κοινοβούλιο.

"Αυτό το κείμενο θα σπάσει τον έλεγχο που ασκεί η ελίτ της εξτρεμιστικής αριστεράς στο δικαστικό σύστημα", αναφέρει ένας από τους συντάκτες της πρότασης, ο βουλευτής Ζέεβ Ελκιν, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο.

Ενας βουλευτής του κόμματος της άκρας δεξιάς Εθνική Ενωση, ο Αριέ Ελντάντ, δήλωσε από τη μεριά του στο κρατικό ραδιόφωνο ότι το Ανώτατο Δικαστήριο "πρέπει να θυμάται πάντα ότι αν προσπαθήσει να δράσει ανεξάρτητα με τις επιθυμίες της πλειοψηφίας του λαού, τότε εξετάζουμε να νομοθετήσουμε ώστε να περιορίσουμε την εξουσία του".

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους χαρακτήρισαν την υιοθέτηση αυτού του νόμου "εσωτερική υπόθεση" του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας όμως τη σημασία της ελευθερίας της έκφρασης.

"Ο ίδιος ο νόμος είναι μία εσωτερική υπόθεση του Ισραήλ", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ στους δημοσιογράφους.

"Το Ισραήλ είναι μία δημοκρατία πολύ δυναμική με δυνατούς δημοκρατικούς θεσμούς οι οποίοι επιτρέπουν στους πολίτες του να εκφράζουν τις ανησυχίες που ενδέχεται να έχουν για τους νόμους τους", πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πάντως ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι "η ελευθερία της έκφρασης είναι ένα βασικό δικαίωμα σε μία δημοκρατία".

Σύμφωνα με το νόμο που υιοθετήθηκε τη Δευτέρα από την Κνεσέτ προβλέπεται η επιβολή προστίμων που μπορεί να φτάσουν ως τα 50.000 σέκελ (περίπου 10.000 ευρώ) σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή θεσμό καλεί σε μποϊκοτάζ των εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη ή των προϊόντων τους, καθώς εξισώνει το μποϊκοτάζ αυτό με μποϊκοτάζ του Ισραήλ.

Η πρωτοβουλία για το νόμο ελήφθη αφού περισσότεροι από 100 ισραηλινοί εκπρόσωποι του κόσμου του πολιτισμού, πανεπιστημιακοί και συγγραφείς ανακοίνωσαν πως δεν θα συμμετέχουν σε καμιά πολιτιστική δραστηριότητα, συζήτηση ή συνέδριο στους οικισμούς.