ΔΙΕΘΝΗ

Μπαχρέιν: Οι αρχές άφησαν ελεύθερη μία σιίτισα ποιήτρια

Δημοσίευση 14 Ιουλίου 2011, 16:26 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μπαχρέιν: Οι αρχές άφησαν ελεύθερη μία σιίτισα ποιήτρια
Facebook Twitter Whatsapp
Μία νεαρή σιίτισσα ποιήτρια από το Μπαχρέιν η οποία είχε καταδικαστεί σε ένα χρόνο φυλάκιση δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς ότι αφέθηκε ελεύθερη, αλλά τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό, όμως επεσήμανε ότι θα συνεχίσει να εκφράζει τα αιτήματά της για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.
Μία νεαρή σιίτισσα ποιήτρια από το Μπαχρέιν η οποία είχε καταδικαστεί σε ένα χρόνο φυλάκιση δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς ότι αφέθηκε ελεύθερη, αλλά τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό, όμως επεσήμανε ότι θα συνεχίσει να εκφράζει τα αιτήματά της για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Η Άγιατ αλ Κουρμόζι, 20 ετών, αφέθηκε ελεύθερη χθες Τετάρτη το απόγευμα, ένα μήνα μετά την καταδίκη της από στρατοδικείο του Μπαχρέιν σε ένα χρόνο φυλάκιση επειδή απήγγειλε ένα ποίημα το οποίο στηλίτευε τη σουνιτική βασιλική οικογένεια που κυβερνά τη χώρα και επειδή ζήτησε από τον βασιλιά να παραιτηθεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων που πραγματοποίησαν σιίτες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

«Ελπίζω το Μπαχρέιν να μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση και μέσω μίας μετάβασης να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον χωρίς διακρίσεις ή δογματισμούς", δήλωσε η Κουρμόζι σε τηλεφωνική της επικοινωνία με το Ρόιτερς.

Σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Κουρμόζι ήταν μία από τους περίπου 200 ανθρώπους που αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από μήνες που κρατούνταν.

 Όπως δήλωσε η ίδια πάντως αναγκάστηκε να υπογράψει ένα έγγραφο με το οποίο δεσμεύεται να παραμείνει σπίτι της, να μην πάρει μέρος σε κινητοποιήσεις και να μην μιλήσει στον Τύπο.

«Ομως δεν φοβάμαι να μιλήσω. Έχω κάτι να πω και δεν θα φοβηθώ επειδή υπέγραψα ένα χαρτί», δήλωσε.

Η νεαρή ποιήτρια εξέφρασε την έκπληξή της όταν έμαθε ότι γίνονται ακόμη καθημερινά μικρές κινητοποιήσεις σε σιιτικά χωριά γύρω από την πρωτεύουσα Μανάμα στις οποίες οι διαδηλωτές ζητούν κυρίως την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τον εθνικό διάλογο που έχει ξεκινήσει.

Πολλοί σιίτες εκφράζουν την οργή τους διότι δεν έχουν αφεθεί ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες, ανάμεσά τους και οκτώ σιίτες ηγέτες που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια από στρατοδικείο. Εκφράζουν επίσης την αμφιβολίες ότι ο εθνικός διάλογος θα οδηγήσει σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

«Το αίτημα δεν είναι η ανατροπή του καθεστώτος, αυτό που θέλουμε είναι συνταγματική μοναρχία», είπε η Κουρμόζι.