ΔΙΕΘΝΗ

Το σκάνδαλο των υποκλοπών σφίγγει τον κλοιό για τον Κάμερον

Δημοσίευση 18 Ιουλίου 2011, 11:31 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Το σκάνδαλο των υποκλοπών σφίγγει τον κλοιό για τον Κάμερον
Facebook Twitter Whatsapp
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έφθασε σήμερα το πρωί στη Νότια Αφρική, αποφάσισε να μειώσει σε δύο -από τέσσερις- τις ημέρες της παραμονής του στην Αφρική, καθώς δέχεται πιέσεις στο Λονδίνο εξαιτίας των εξελίξεων με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έφθασε σήμερα το πρωί στη Νότια Αφρική, αποφάσισε να μειώσει σε δύο -από τέσσερις- τις ημέρες της παραμονής του στην Αφρική, καθώς δέχεται πιέσεις στο Λονδίνο εξαιτίας των εξελίξεων με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών. Ο Κάμερον επιχείρησε να πάρει τις αποστάσεις του από την παραίτηση του αρχηγού της Σκότλαντ Γιαρντ δηλώνοντας ότι ο ρόλος της αστυνομίας στον σκάνδαλο των υποκλοπών είναι τελείως διαφορετικός από τον ρόλο της κυβέρνησης.

Οταν του ζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Πρετόρια να εξηγήσει τη διαφορά ανάμεσα στην περίπτωση της πρόσληψης του Ουόλις από τον Στίβενσον και την πρόσληψη του Κόλσον από τον βρετανό πρωθυπουργό: "Δεν πιστεύω ότι οι δύο καταστάσεις έχουν αναλογίες κατά οποιονδήποτε τρόπο".

Υπάρχει αντίθεση με την κατάσταση στη μητροπολιτική αστυνομία, όπου είναι σαφές ότι η υπόθεση αφορά το αν η έρευνα προχωρούσε κανονικά, ή όχι. "Σε ό,τι αφορά τον Αντι Κόλσον, κανείς δεν έχει ισχυρισθεί ότι η δουλειά που έκανε στην κυβέρνηση ήταν κατά οποιονδήποτε τρόπο απρεπής ή κακή. Εργάσθηκε καλά στην κυβέρνηση και έπειτα έφυγε από την κυβέρνηση", είπε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον υπεραμύνθηκε επίσης της απόφασής του να πραγματοποιήσει την περιοδεία του στην Αφρική, παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών και της διατύπωσης κατηγοριών για παράνομη χρηματοδότηση της αστυνομίας.

"Οταν ταξιδεύεις στην Αφρική δεν σημαίνει ότι χάνεις επαφή με το γραφείο σου...είχα συνομιλίες με το γραφείο μου, αλλά και με την υπουργό Εσωτερικών για να διασφαλίσω ότι όχι μόνο η μητροπολιτική αστυνομία θα συνεχίσει αδιαλείπτως τη μεγάλης σημασίας αυτή έρευνα, αλλά και ότι η κυβέρνηση θα πιέσει προς όλες τις αναγκαίες κατευθύνσεις".

Ερωτηθείς γιατί αποφάσισε να συνεχίσει την επίσκεψη στη Νότιο Αφρική και τη Νιγηρία, ο εκπρόσωπος είπε ότι ο Κάμερον έχει πολλές υποχρεώσεις: "Μία από αυτές είναι η οικονομία" και η προώθηση των βρετανικών επιχειρήσεων, είπε. Ενας συνεργάτης του επίσης πρόσθεσε ότι ο Κάμερον είναι "πολυάσχολος". Ο Κάμερον θα συνοδεύεται στο ταξίδι του με στόχο τις εμπορικές διαπραγματεύσεις από ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου, μεταξύ των οποίων ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays Bank Μπομπ Ντάιαμοντ.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι μπορεί να είναι πρέπον να παραταθεί η βουλευτική περίοδος κατά μία ημέρα, την Τετάρτη, ώστε να έχει τη δυνατότητα να πάρει τον λόγο για την υπόθεση, κατά την επιστροφή του από τη Αφρική.

«Ισως να είναι πρέπον να έχουμε συνεδρίαση του κοινοβουλίου την Τετάρτη, ώστε να έχω τη δυνατότητα να προβώ σε μία ακόμη δήλωση, να ενημερώσω τη Βουλή για τις τελευταίες εξελίξεις της δικαστικής έρευνας και να απαντήσω σε όποιες ερωτήσεις θα προκύψουν σήμερα ή αύριο», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Πρετόρια.

Η παραίτηση χθες Κυριακή του επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ σερ Πολ Στίβενσον, μπορεί να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, εκτιμά ο βρετανικός Τύπος.

Ο Κάμερον δέχεται έντονες επικρίσεις επειδή προσέλαβε τον Αντι Κόλσον, πρώην αναπληρωτή αρχισυντάκτη της εφημερίδας News of the World, επικεφαλής των συμβούλων επικοινωνίας του.

Η παραίτηση του αρχηγού της Σκότλαντ Γιαρντ "δείχνει πως η κρίση εξαπλώνεται σήμερα στα μέσα ενημέρωσης, στην πολιτική και την αστυνομία", επισημαίνει η Guardian προσθέτοντας πως "τώρα ο πρωθυπουργός βρίσκεται πραγματικά στο σκαμνί".

Η Daily Telegraph προβλέπει πως έρχονται δύσκολοι καιροί για τον Κάμερον. "Η αποχώρηση του σερ Πολ αυξάνει την πίεση στον Κάμερον", εκτιμά η εφημερίδα. "Από τότε που ο Κάμερον έκανε το μοιραίο λάθος να διορίσει τον Αντι Κούλσον...άρχισε να βυθίζεται σε αυτήν την σκοτεινή υπόθεση. Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι αυτό θα σταματήσει", προσθέτει η Daily Telegraph.

Από την πλευρά της η Daily Mail έχει τίτλο "Αποσύνθεση στην αστυνομία του Λονδίνου", ενώ οι Times του Μέρντοκ επισημαίνουν πως ο Στίβενσον "είχε λόγους να παραιτηθεί, αλλά η αστυνομία "έχει μπροστά της ένα μακρύ δρόμο για να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη του κόσμου". Η εφημερίδα θεωρεί ότι είναι "τρομερό" το ότι το σκάνδαλο έφτασε ως την αστυνομία.

"Η αστυνομία πρέπει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του κόσμου, περισσότερο από κάθε άλλο κρατικό θεσμό. Ο σερ Πολ έκανε καλά που παραιτήθηκε, αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο αυτή η κίνηση να είναι το τέλος της υπόθεσης", επισημαίνει η ίδια εφημερίδα.