ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: «Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για Καντάφι»

Δημοσίευση 19 Ιουλίου 2011, 08:47 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Γαλλία: «Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για Καντάφι»
Facebook Twitter Whatsapp
Ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ δήλωσε σήμερα πως "έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση" για την αποχώρηση του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ενώ οι ΗΠΑ έθεσαν ως όρο για τη συνέχιση των συνομιλιών την απομάκρυνσή του.
Ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ δήλωσε σήμερα πως "έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση" για την αποχώρηση του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ενώ οι ΗΠΑ έθεσαν ως όρο για τη συνέχιση των συνομιλιών την απομάκρυνσή του. "Πιστεύω πως έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και πως σε αυτού του είδους την επιχείρηση, τα πράγματα εξελίσσονται γρηγορότερα από όσο νομίζουμε", τόνισε ο Λονγκέ σε συνέντευξή του στο δίκτυο France 2. "Όμως είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός γιατί ο Καντάφι δεν είναι λογικός και μπορεί να υιοθετήσει την 'στρατηγική του μπούνκερ' και να κρατά ομήρους όλους τους αμάχους της Τρίπολης", υπογράμμισε ο ίδιος.

Για τον γάλλο υπουργό, τα πράγματα εξελίσσονται "γιατί η λιβυκή κοινή γνώμη, στο σύνολό της, είναι σήμερα απόλυτα βέβαιη ότι ο Καντάφι δεν αντιπροσωπεύει πλέον καμιά λύση για το μέλλον".

"Γυναίκες και άντρες που δεν είχαν ποτέ πολεμήσει αποφάσισαν να οργανωθούν για να σταματήσουν να ανέχονται την στρατιωτική και δικτατορική εξουσία του Καντάφι", πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός.

Οι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα πως κατέλαβαν το λιμάνι της Μπρέγκα, της ανατολικής Λιβύης, μετά τις συγκρούσεις αρκετών ημερών. Ο εκπρόσωπος του Καντάφι διέψευσε την κατάληψη της πόλης αυτής.

ΗΠΑ: Η αποχώρηση Καντάφι προϋπόθεση για τη συνέχιση του διαλόγου

Συνάντηση με Αμερικανούς αξιωματούχους, είχαν χθές Δεύτερα, μέλη της κυβέρνησης της Λιβύης. Ωστόσο, οι Aμερικανοί ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουν τις συνομιλίες χωρίς να τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις, με κυριότερη όλων την απομάκρυνση του Μουάμαρ Καντάφι.

Από την πλευρά τους, οι Λίβυοι , σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Ιμπραήμ Μούσα, είπαν ότι "θα υποστηρίξουμε κάθε διάλογο, κάθε προσπάθεια να αποκατασταθεί η ειρήνη στη χώρα, αλλά δεν θα αποφασίσουν άλλοι για το μέλλον μας. Αφήστε τους Λίβυους να σχεδιάσουν το μέλλον τους", δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Το αίτημα των Λίβυων βρίσκει σύμφωνους τους αμερικανούς, οι οποίοι ωστόσο, εμμένουν χωρίς την παραμικρή υποχώρηση στο δικό τους αίτημα, που δεν είναι άλλο από το να φύγει ο Μουάμαρ Καντάφι.