ΔΙΕΘΝΗ

O Χριστόφιας θα ζητήσει από τον Κυπριανού να ανακαλέσει την παραίτησή του

Δημοσίευση 19 Ιουλίου 2011, 12:33 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
O Χριστόφιας θα ζητήσει από τον Κυπριανού να ανακαλέσει την παραίτησή του
Facebook Twitter Whatsapp
Ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού, που ανακοίνωσε την υποβολή της παραίτησής του με αφορμή την έκρηξη στο Μαρί, να παραμείνει στη θέση του. Διχογνωμία για το διορισμό του Πόλυ Πολυβίου ως υπευθύνου των ερευνών για την τραγωδία στη ναυτική βάση.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού, που ανακοίνωσε την υποβολή της παραίτησής του με αφορμή την έκρηξη στο Μαρί, να παραμείνει στη θέση του. Διχογνωμία για το διορισμό του Πόλυ Πολυβίου ως υπευθύνου των ερευνών για την τραγωδία στη ναυτική βάση. Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε, αναχωρώντας για τη σημερινή συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ότι εντός της ημέρας θα έχει συνάντηση με τον κ. Κυπριανού και θα τον καλέσει να παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών. "Από εκεί και πέρα εναπόκειται στον ίδιο να αποφασίσει", είπε ο κ. Χριστόφιας.

Ερωτηθείς για τις ανησυχίες που προκύπτουν από την πραγματοποίηση δυο ταυτόχρονων συγκεντρώσεων απόψε στο χώρο του Προεδρικού -μια για καταδίκη της τουρκικής εισβολής και μιας από τους αγανακτισμένους πολίτες που διαμαρτύρονται για την έκρηξη στο Μαρί- ο κ. Χριστόφιας υποστήριξε την έκκληση τον κομμάτων για ματαίωση της συγκέντρωσης έξω από το Προεδρικό, από τον κόσμο που συγκεντρώνεται κάθε βράδυ για να εκφράσει την αγανάκτησή του για την έκρηξη.

"Είναι δημοκρατικό δικαίωμα του κόσμου από τη μια να διαμαρτύρεται, αλλά την ίδια ώρα η πολιτεία και όσοι θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία και την ακεραιότητα της πατρίδας, έχουν το δικαίωμα να το κάνουν", είπε .

"Απόψε θα τιμήσουμε και τη μνήμη και των ανθρώπων που χάθηκαν στο Μαρί και θα τονίσουμε ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν στο ακέραιο, σε όποιους και αν ανήκουν. Αν χρειάζεται κάποιοι να τιμωρηθούν αυτό θα το αποφασίσει η δικαιοσύνη και όχι ο καθένας αυθαίρετα. Αλλά το κράτος δεν μπορεί να αφεθεί στην αναρχία και δεν μπορεί να δεχθεί να στηθούν λαϊκά δικαστήρια", ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς για τις ανησυχίες για ενδεχόμενα επεισόδια, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι Κύπριοι είναι ένας δημοκρατικός λαός.

Την ίδια ώρα, διχογνωμίες έχει προκαλέσει ο διορισμός του δικηγόρου Πόλυ Πολυβίου ως μονομελούς ερευνητικής επιτροπής για να διερευνήσει τις συνθήκες που οδήγησαν στη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" στο Μαρί.

Τα κόμματα έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την εγκυρότητα του πορίσματος που θα εκδώσει ένα μόνο άτομο, ενώ ως πρόσθετος παράγων που δημιουργεί αμφιβολίες αναφέρθηκε το γεγονός ότι ο κ. Πολυβίου έχει συγγένεια με κυβερνητικά στελέχη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε σήμερα ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, όπου διατυπώθηκαν ορισμένες θέσεις για το θέμα της ερευνητικής επιτροπής και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αποφάσισε να κάμει κάποιες διερευνητικές επαφές.

Ο ίδιος ο κ. Πολυβίου υπεραμύνθηκε σήμερα του διορισμού μονομελούς επιτροπής, λέγοντας ότι αυτό εγγυάται μεγαλύτερη ταχύτητα και λιγότερη γραφειοκρατία. Μια πολυμελής επιτροπή, είπε, ενδεχομένως να καθυστερούσε τη διαδικασία. «Κάποτε όταν διορίζεις πολυμελή επιτροπή είναι για να κουκουλωθεί το θέμα», σημείωσε ο κ. Πολυβίου.

Είπε επίσης ότι ο διορισμός μονομελούς επιτροπής μπορεί να συνδυασθεί με το διορισμό εμπειρογνωμόνων και την εξασφάλιση της βοήθειας δικηγόρων.

Ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι αναμένει τη δημοσίευση του διατάγματος διορισμού του στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης σήμερα ή αύριο, ώστε να μπορέσει να αρχίσει επίσημα εργασία. Πάντως, είπε, έχει ήδη μελετήσει τεράστιο όγκο εγγράφων, τα οποία του απέστειλαν διάφορα υπουργεία και ο Γενικός Εισαγγελέας και έχει επιλέξει τους εμπειρογνώμονες που θα τον πλαισιώνουν.