ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Ως το 2015 η απομάκρυνση των πυρηνικών καυσίμων

Δημοσίευση 19 Ιουλίου 2011, 14:53 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ιαπωνία: Ως το 2015 η απομάκρυνση των πυρηνικών καυσίμων
Facebook Twitter Whatsapp
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αρχίσει να απομακρύνει τα πυρηνικά καύσιμα από τις δεξαμενές αναλωθέντος καυσίμου στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι ως το 2015 το αργότερο.
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αρχίσει να απομακρύνει τα πυρηνικά καύσιμα από τις δεξαμενές αναλωθέντος καυσίμου στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι ως το 2015 το αργότερο. Ανέφερε επίσης ότι θα εξετάσει ως τον Ιανουάριο το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής των περίπου 80.000 κατοίκων περιοχών γύρω από το εργοστάσιο που είχαν απομακρυνθεί όταν ξέσπασε η κρίση, ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), η οποία διαχειρίζεται το εργοστάσιο, είχε καταρτίσει τον Απρίλιο ένα χρονοδιάγραμμα δύο φάσεων και είχε θέσει το στόχο να τεθούν οι αντιδραστήρες σε κατάσταση «ψυχρής διακοπής» της λειτουργίας (cold shutdown), ώστε το ουράνιο στον πυρήνα να μην μπορεί πλέον να εξατμίζει το νερό που χρησιμοποιείται για να ψύχεται.

 Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι η Ιαπωνία πέτυχε τον πρώτο στόχο της, να ψύχει σταθερά τους αντιδραστήρες, και θέλει να ολοκληρώσει το δεύτερο στάδιο ως τον Ιανουάριο.

Η εταιρία και οι αρχές θα προχωρήσουν κατόπιν στην απολύμανση και την απομάκρυνση των καυσίμων από το εργοστάσιο, που βρίσκεται 240 χλμ. βόρεια από το Τόκιο.

Η διαδικασία της πλήρους διακοπής της λειτουργίας και αποσυναρμολόγησης των αντιδραστήρων ενδέχεται να διαρκέσει πάνω από 10 χρόνια, ανέφερε ο υπουργός αρμόδιος για την αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης Γκόσι Χοσόνο σε επιτροπή του κοινοβουλίου σήμερα.