ΔΙΕΘΝΗ

Κύπρος: Παραμένουν οι συγκεντρωμένοι έξω από το Προεδρικό Μέγαρο

Δημοσίευση 19 Ιουλίου 2011, 23:05 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κύπρος: Παραμένουν οι συγκεντρωμένοι έξω από το Προεδρικό Μέγαρο
Facebook Twitter Whatsapp
Παρά τους φόβους, που είχαν εκφραστεί για επεισόδια, τελικά όλα κύλησαν ομαλά στις δύο αποψινές εκδηλώσεις, η μια στο προεδρικό μέγαρο και η άλλη εκτός.
Παρά τους φόβους, που είχαν εκφραστεί για επεισόδια, τελικά όλα κύλησαν ομαλά στις δύο αποψινές εκδηλώσεις, η μια στο προεδρικό μέγαρο και η άλλη εκτός. Η εκδήλωση στο προεδρικό έγινε στον κήπο του μεγάρου με συμμετοχή πλήθος κόσμου για καταδίκη των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974. Στην εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος κατά την άφιξη του έτυχε θερμότατης υποδοχής. Στον κήπο του προεδρικού κατέληξε μεγάλη πορεία της ΕΔΟΝ (νεολαιίστικη οργάνωση του ΑΚΕΛ). Οι Εδονίτες κρατούσαν κυπριακές σημαίες και φώναζαν συνθήματα όπως "Κύπρος, ενωμένη, ομοσπονδιακή" και "Εξω ο Αττίλας από την Κύπρο".

Η εκδήλωση άρχισε με μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των 13 θυμάτων της τραγωδίας στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς.

Εκτός του προεδρικού, όπου η Αστυνομία είχε λάβει δρακόντεια μέρα ασφαλείας, συγκεντρώθηκε και απόψε πλήθος πολιτών, που εδώ και μια εβδομάδα διαμαρτύρονται για την τραγωδία στη ναυτική βάση. Οι πολίτες αξίωσαν για μια ακόμη φορά την παραίτηση του προέδρου Χριστόφια και της κυβέρνησής του. Ανάμεσα στα συνθήματα τους "Κάτω η χούντα του Χριστόφια" και "Χριστόφια σκασμός, μιλάει ο λαός".

Οι πολίτες έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο και τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.
 Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας ήταν παρών και ο Νικόλας Ιωαννίδης, γιος του αδικοχαμένου διοικητή του Ναυτικού Ανδρέα Ιωαννίδη. Σε σύντομη ομιλία του ο Νικόλας Ιωαννίδης ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων για την τραγωδία στη Ναυτική Βάση και κάλεσε τους πολίτες να μην να μην λησμονήσουν τους 13ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους.