ΔΙΕΘΝΗ

Η ακροδεξιά Λεπέν προτείνει το μισό Βέλγιο να γίνει Γαλλία

Δημοσίευση 22 Ιουλίου 2011, 15:00 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η ακροδεξιά Λεπέν προτείνει το μισό Βέλγιο να γίνει Γαλλία
Facebook Twitter Whatsapp
Την προσάρτηση του γαλλόφωνου τμήματος του Βελγίου στη Γαλλία πρότεινε η Μαρί Λεπέν, με μια μάλλον προκλητική δήλωση την ημέρα της Εθνικής Επετείου του Βελγίου. Η ηγέτιδα του ακροδεξιού Λαϊκού Μετώπου δεν συνέστησε βεβαίως την μαζική μετανάστευση των γαλλόφωνων Βαλόνων στη χώρα της.
Την προσάρτηση του γαλλόφωνου τμήματος του Βελγίου στη Γαλλία πρότεινε η Μαρί Λεπέν, με μια μάλλον προκλητική δήλωση την ημέρα της Εθνικής Επετείου του Βελγίου. Η ηγέτιδα του ακροδεξιού Λαϊκού Μετώπου δεν συνέστησε βεβαίως την μαζική μετανάστευση των γαλλόφωνων Βαλόνων στη χώρα της. Βασιζόμενη στην πολιτική κρίση που μαστίζει τις Βρυξέλλες δεδομένου ότι περισσότερες από 400 μέρες μετά τις εκλογές ακόμη δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, δήλωσε ότι το Παρίσι θα έπρεπε «να τείνει μία χείρα βοηθείας» στο Βέλγιο, ενώ υποστήριξε ότι θα έπρεπε να επιτραπεί στους ίδιους τους Βέλγους να αποφασίσουν αν θέλουν αποτελέσουν περιοχή της Γαλλίας.

Η ιδέα της Λεπέν θα μπορούσε να θεωρηθεί αστεία, αν η πολιτική κατάσταση που επικρατεί στο Βέλγιο δεν ήταν τόσο ανησυχητική. Ο φλαμανδόφωνος Βορράς, όπου ζουν κατά κύριο λόγο οι Φλαμανδοί, και ο γαλλόφωνος Νότος, «έδρα» των Βαλόνων, αδυνατούν να συμφωνήσουν για το πώς πρέπει να διακυβερνηθεί η χώρα, εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, όποτε και πραγματοποιήθηκαν εκλογές.

Ως αποτέλεσμα του αδιεξόδου, οι Βέλγοι βιώνουν μια πρωτοφανή κατάσταση. «Η πολιτική κατάσταση την οποία ζουν επιδεινώνεται συνεχώς, φαίνεται να μην έχει λύση και έχει αφήσει τόσο τους Βαλόνους όσο και τους Φλαμανδούς σε μια τρομερή αβεβαιότητα.», έγραψε σε δήλωσή της η Λεπέν.

«Κανείς δεν χαίρεται με αυτή την κατάσταση και όλοι στη Γαλλία μοιράζονται τις ανησυχίες των Βέλγων. Σήμερα, στην εθνική επέτειο του Βελγίου, είναι παρόλα αυτά ευθύνη της Γαλλίας και των Γάλλων να τείνουν μία χείρα βοηθείας στους Βαλόνους. Αν το Βέλγιο πρόκειται να διασπαστεί, αν η Φλάνδρα ανακηρύξει την ανεξαρτησία της, πιθανότητα που μοιάζει ολοένα και πιο βάσιμη, η γαλλική δημοκρατία καλά θα έκανε να καλωσορίσει την Βαλονία στους κόλπους της.», είπε.

Πηγή: Το Βήμα

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr