ΔΙΕΘΝΗ

Υπό προσωρινή κράτηση ο Νορβηγός μακελάρης - Είχε δύο ομάδες συνεργατών (vids)

Δημοσίευση 25 Ιουλίου 2011, 06:46 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Υπό προσωρινή κράτηση ο Νορβηγός μακελάρης - Είχε δύο ομάδες συνεργατών (vids)
Facebook Twitter Whatsapp
Εντολή να τεθεί υπό προσωρινή κράτηση 8 εβδομάδων, έδωσε σήμερα ο δικαστής Κιμ Χέγκερ, στον οποίο παρουσιάστηκε ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος έχει παραδεχτεί ότι είναι ο δράστης του μακελειού της Παρασκευής με τους 93 νεκρούς στη Νορβηγία. Ο κατηγορούμενος δήλωσε επίσης σήμερα στο δικαστήριο ότι έχει άλλες δύο ομάδες συνεργατών.
Εντολή να τεθεί υπό προσωρινή κράτηση 8 εβδομάδων, έδωσε σήμερα ο δικαστής Κιμ Χέγκερ, στον οποίο παρουσιάστηκε ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος έχει παραδεχτεί ότι είναι ο δράστης του μακελειού της Παρασκευής με τους 93 νεκρούς στη Νορβηγία. Ο κατηγορούμενος δήλωσε επίσης σήμερα στο δικαστήριο ότι έχει άλλες δύο ομάδες συνεργατών.
Η περίοδος αυτή κράτησης του Μπρέιβικ μπορεί να παραταθεί, προσέθεσε ο δικαστής, σημειώνοντας ότι η δίκη του μπορεί να διεξαχθεί σε ένα έτος.

Ο δικαστής Κιμ Χέγκερ προσέθεσε ότι κατά τις τέσσερις εβδομάδες της κράτησής του ο κατηγορούμενος θα τεθεί σε απομόνωση και δεν θα του επιτρέπεται να λαμβάνει γράμματα, να ενημερώνεται από τα μέσα ενημέρωσης ή να δέχεται επισκέψεις, με μόνη εξαίρεση τον δικηγόρο του.

"Ο κατηγορούμενος έκανε σήμερα δηλώσεις που χρειάζονται περαιτέρω έρευνα, συμπεριλαμβανομένης αυτής ότι 'υπάρχουν άλλοι δύο πυρήνες στην οργάνωσή μας'", σημείωσε ο δικαστής σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Κατά την ανάκρισή του ο Μπρέιβικ είχε δηλώσει ότι ενήργησε μόνος.

Ο Μπρέιβικ παραδέχθηκε επίσης και σήμερα ότι διέπραξε τις δύο επιθέσεις, χωρίς ωστόσο να δηλώσει ένοχος και σημείωσε ότι σκοπός του ήταν να υπερασπιστεί Υπτη χώρα του και την Ευρώπη από το Ισλάμ και τον μαρξισμό, προσέθεσε ο δικαστής.

Ο Μπρέιβικ έφτασε σήμερα στο δικαστήριο του Όσλο όπου κατέθεσε  κατά την πρώτη του παρουσία ενώπιον των δικαστικών αρχών, μετέδωσε το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB.

Σημειώνεται ότι ο δράστης ήθελε να απολογηθεί φορώντας στρατιωτική στολή, ενώ επιθυμούσε και την «ανοικτή» διαδικασία για να εκφράσει τις θέσεις του.

Οι εισαγγελείς είχαν δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι θα ζητούσαν κατά την ακροαματική αυτή διαδικασία να τεθεί ο Μπρέιβικ υπό προσωρινή κράτηση για μία πρώτη περίοδο οκτώ εβδομάδων, η οποία μπορεί να παραταθεί. Πρόκειται για το διπλάσιο χρονικό διάστημα από αυτό που αποφασίζεται συνήθως.

Παράλληλα αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι κάποιοι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο φώναζαν «καταραμένε προδότη» και χτυπούσαν το αυτοκίνητο που πιστεύεται ότι μετέφερε τον κατηγορούμενο στο δικαστήριο. Το Volvo που φέρεται ότι τον μετέφερε συνέχισε την πορεία του μετά την επέμβαση της αστυνομίας.

Ένας νεαρός διαδηλωτής δήλωσε ότι ο ύποπτος για τις επιθέσεις καθόταν όπως φαίνεται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου περιβαλλόμενος από αξιωματικούς της αστυνομίας.

«Όλοι εδώ τον θέλουν νεκρό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ένας από τους τρεις ή τέσσερις ανθρώπους που χτυπούσαν το αυτοκίνητο που φέρεται ότι μετέφερε τον Μπρέιβικ. Ο διαδηλωτής αυτός δεν έδωσε το όνομά του στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία στη Νορβηγία, η παράταση της κράτησης αφορά χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, το οποίο όμως είναι ανανεώσιμο. Επίσης, το Γαλλικό πρακτορείο επισημαίνει ότι στη Νορβηγία εκ του νόμου η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να καταρτίσει έναν «πλήρη φάκελο», στο τέλος μιας λεπτομερούς προ-ανάκρισης, πριν να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη τον κρατούμενο.

Τα κίνητρα του δράστη παραμένουν άγνωστα, ενώ προς το παρόν δεν ανακοινώνεται από την αστυνομία ο,τιδήποτε έχει σχέση με τη διανοητική κατάσταση του Μπέριγκ Μπρέιβικ.

Οι αστυνομικές αρχές σημείωσαν ότι η επιχείρηση που πραγματοποίησε σήμερα η νορβηγική αστυνομία στο ανατολικό τμήμα του Όσλο δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα, καθώς «δεν βρέθηκε καμία εκρηκτική ουσία» και «οι άνθρωποι που συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν αφέθηκαν ελεύθεροι».

Παράλληλα ο δικηγόρος του Μπέχρινγκ Μπρέιβικ δήλωσε ότι ο πελάτης του αναγνωρίζει τις πράξεις του, αλλά πιστεύει ότι «δεν έκανε τίποτε το αξιόμεμπτο». «Στο μυαλό του, έχει την αίσθηση ότι αυτό που έκανε δεν έχει τίποτε το αξιόμεμπτο», δήλωσε ο Γκέιρ Λίπσταντ στο δημόσιο δίκτυο NRK.

Το κρίσιμο ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι αρχές είναι αν ο στυγερός δολοφόνος έδρασε μόνος, όπως ισχυρίζεται, ή είχε και συνεργούς, καθώς και εάν η ιδεολογία που προβάλει βρίσκει και άλλους υποστηρικτές. Μάλιστα, αναλυτές και ειδικοί επιστήμονες βρίσκουν κοινές αναφορές με κινήματα που τελευταίως κερδίζουν σημαντικό έδαφος σε ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτες τη Βρετανία και την Σκανδιναβία.

Πάντως, η νορβηγική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο δράστης δημοσίευσε αντιισλαμικό μανιφέστο 1.500 σελίδων (το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ) λίγες ώρες πριν πραγματοποιήσει τις επιθέσεις. Στο βιβλίο αυτό στο ίντερνετ περιγράφεται ο σχεδιασμός, η παρασκευή των εκρηκτικών και η βίαιη φιλοσοφία που οδήγησαν στη βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Όσλο και στην επίθεση με όπλο σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Οτόγια.

«Όταν αποφασίσεις να χτυπήσεις, είναι καλύτερο να σκοτώσεις πολύ περισσότερους από αρκετούς, ειδάλλως διατρέχεις τον κίνδυνο να μειώσεις τον επιθυμητό ιδεολογικό αντίκτυπο του πλήγματος», σημειώνει» στο Μπρέιβικ στο μανιφέστο με τίτλο «2083-Μια Ευρωπαϊκή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας».

Ο Μπρέιβικ στο μανιφέστο αυτό επιτίθεται επίσης στην «ισλαμική αποικιοκρατία και τον εξισλαμισμό της δυτικής Ευρώπης» και στην «άνοδο του πολιτιστικού Μαρξισμού/της πολυπολιτιστικότητας».

Παράλληλα, η αστυνομία της Νορβηγίας ανακοίνωσε σήμερα ότι μπορεί να αναθεωρήσει προς τα κάτω τον αριθμό των θυμάτων του  Μπρέιβικ. «Απ΄ό,τι γνωρίζουμε τώρα, φαίνεται ότι θα αναθεωρήσουμε προς τα κάτω τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο νησί» είπε ο επικεφαλής της νορβηγικής αστυνομίας, Ειστεϊν Μέλαντ.

Ο ετεροθαλής αδελφός της πριγκίπισσας Μέτε-Μάριτ μεταξύ των θυμάτων

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ετεροθαλής αδελφός της πριγκίπισσας της Νορβηγίας Μέτε-Μάριτ, αστυνομικός εκτός υπηρεσίας, συγκαταλέγεται στα θύματα στο νησί Ουτόγια, ανακοίνωσε το Παλάτι επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του Τύπου. Η εκπρόσωπος του Παλατιού, Μαριάν Χάγκεν, δήλωσε ότι το θύμα ήταν ο Τροντ Μπέρντσεν, 51 ετών, γιός του πατριού της Μέτε-Μάριτ, ο οποίος πέθανε το 2008. Δημοσίευμα της εφημερίδας Verdens Gang (VG) αναφέρει ότι το θύμα ήταν άοπλο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα πολλών εφημερίδων, ο Μπέρντσεν βρισκόταν στο νησί Ουτόγια για την ασφάλεια των περίπου 600 νεαρών μελών του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος που είχαν κατασκηνώσει εκεί.

Σκόπευε να σκοτώσει την πρώην πρωθυπουργό της χώρας

Ο Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, είπε στην αστυνομία ότι σκόπευε να σκοτώσει την πρώην πρωθυπουργό Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Aftenposten. Ο συλληφθείς είπε κατά την ανάκρισή του ότι σκόπευε να σκοτώσει την Μπρούντλαντ κατά την επίσκεψή της στο νησί νωρίτερα την Παρασκευή, αλλά ότι καθυστέρησε, δήλωσαν πηγές της αστυνομίας στην εφημερίδα.

Η Μπρούντλαντ διετέλεσε πρωθυπουργός στην κυβέρνηση των Εργατικών για τρεις θητείες, μεταξύ του 1981 και του 1986. Γιατρός στο επάγγελμα με σπουδές στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, η Μπρούντλαντ θεωρείται από πολλούς νορβηγούς «μητέρα του έθνους». Από το 1998 ως το 2003 διετέλεσε πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Την Παρασκευή η Μπρούντλαντ είχε εκφωνήσει ομιλία στο νησί Ουτόγια πριν φθάσει εκεί ο Μπρέιβικ. Σε ανάρτηση σε ιστοσελίδα που φέρεται ότι συνδέεται με τον συλληφθέντα, η πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζεται «δολοφόνος της χώρας».

Αποκρούει τις επιθέσεις η αστυνομία

Παράλληλα η αστυνομία απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις που δέχθηκε από κάποιους επιζήσαντες όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκε στην επίθεση στο Οτόγια. Η ειδική δύναμη της αστυνομίας Delta ανταποκρίθηκε το ταχύτερο δυνατό και έσπευσε «γρήγορα στην περιοχή», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Όσλο Άνσταϊν Γένγκενταλ στο κρατικό δίκτυο NRK.

Ερωτήματα εγείρουν όσον αφορά το χρόνο που χρειάστηκε η αστυνομία για να σπεύσει στην περιοχή και το γεγονός ότι η δύναμη Delta δεν χρησιμοποίησε ελικόπτερο για να φτάσει εκεί μετά τις πληροφορίες που υπήρχαν ότι ένοπλος πυροβολεί νέους σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος.

Μέλη της ειδικής αυτής δύναμης έφυγαν με οχήματα της αστυνομίας από το Όσλο και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε λέμβους για να φτάσουν στο νησί, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από τη νορβηγική πρωτεύουσα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι από τη στιγμή που ειδοποιήθηκε για την επίθεση έως την ώρα που συνέλαβε τον ύποπτο μεσολάβησε μία ώρα. Το ελικόπτερο της αστυνομίας του Όσλο ήταν εκτός λειτουργίας έως αργότερα την Παρασκευή. Ωστόσο ο επικεφαλής του προσωπικού της αστυνομίας του Όσλο Γιόχαν Φρέντρικσεν δήλωσε στο NRK ότι δεν θα υπήρχε διαφορά στην αντίδραση της αστυνομίας ακόμη και να ήταν επιχειρησιακό το ελικόπτερο, καθώς θα είχε χρησιμοποιηθεί για επίβλεψη κι όχι για τη μεταφορά της δύναμης Delta στο νησί.

Πενθεί η σκανδιναβική χώρα

Οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες διέκοψαν σήμερα τη λειτουργία τους για ένα λεπτό σε ολόκληρη τη Νορβηγία στις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος) στη μνήμη των θυμάτων των δύο επιθέσεων που σημειώθηκαν την Παρασκευή στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία σιδηροδρομικών συγκοινωνιών NSB.

Παύση ενός λεπτού στη λειτουργία τους θα κάνουν την ίδια στιγμή και το Χρηματιστήριο του Όσλο, όπως και τα αεροδρόμια της χώρας, σεβόμενα το επίσημο αίτημα για την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των 93 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις δύο επιθέσεις που είχαν στόχο την έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο και τη νεολαία του Εργατικού Κόμματος στο κοντινό νησί Οτόγια.

Σε αντίστοιχες ανακοινώσεις προέβησαν και οι εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών του Χρηματιστηρίου και των αεροδρομίων της χώρας.Σχετικό θέμα: Το τέλος της νορβηγικής «αθωότητας»

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr