ΔΙΕΘΝΗ

To τέλος της νορβηγικής «αθωότητας»

Δημοσίευση 25 Ιουλίου 2011, 07:44 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
To τέλος της νορβηγικής «αθωότητας»
Facebook Twitter Whatsapp
Η τραγωδία στη Νορβηγία, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 93 ατόμων, χωρίς αμφιβολία προκαλεί βαθιές αλλαγές την κοινωνία της σκανδιναβικής χώρας, με την εικόνα των εύπορων και φιλήσυχων ανθρώπων, καθώς και των πολιτικών που βρίσκονται δίπλα στους απλούς πολίτες, να φαίνεται να αλλάζει.
Η τραγωδία στη Νορβηγία, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 93 ατόμων, χωρίς αμφιβολία προκαλεί βαθιές αλλαγές την κοινωνία της σκανδιναβικής χώρας, με την εικόνα των εύπορων και φιλήσυχων ανθρώπων, καθώς και των πολιτικών που βρίσκονται δίπλα στους απλούς πολίτες, να φαίνεται να αλλάζει. Πολλές φορές, ο πρωθυπουργός της χώρας, Γενς Στόλτενμπεργκ έπαιρνε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις του, ενώ κορυφαίοι υπουργοί περπατούσαν στο Όσλο χωρίς σωματοφύλακες. Η Νορβηγία, μία χώρα που έχει χαρακτηρισθεί από τον ΟΗΕ ως η καλύτερη χώρα στον κόσμο για να ζει κανείς, είναι σαν ένα πανέμορφο χωριό, σε μέγεθος χώρας.

Μετά το δολοφονικό παραλήρημα του Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, εικόνες σαν κι αυτές αναμένεται να αποτελέσουν παρελθόν, αφού η καχυποψία και η ανασφάλεια διεισδύουν για τα καλά στη ζωή των ήρεμων Νορβηγών.

Παράλληλα, μία από τις πιο ανοιχτές κοινωνίες της Ευρώπης είναι πολύ πιθανό να στραφεί προς την εσωστρέφεια και προς τον προβληματισμό για το πολυπολιτισμικό μοντέλο και ιδιαίτερα για την πτυχή της μετανάστευσης.

Οι Νορβηγοί, πλέον, δεν θα είναι «αμέριμνοι» και ασφαλείς, αφού σε μία χώρα χαμηλής εγκληματικότητας, συνέβη μια δολοφονία ευρείας κλίμακας και ιδιαίτερα σοκαριστικής εξαιτίας του τρόπου πραγματοποίησής της και της ταυτότητας των θυμάτων, αφού η συντριπτική πλειοψηφία αυτών ήταν νέοι άνθρωποι.

Οι πολίτες της χώρας πάντως, βρέθηκαν και ενώπιον μίας ακόμα έκπληξης, αφού με το άκουσμα της είδησης, πίστεψαν ότι πίσω από τις επιθέσεις βρίσκονταν φανατικοί Ισλαμιστές και δεν περίμεναν έναν ακροδεξιό συμπατριώτη τους να έχει προκαλέσει το μακελειό.

Αξιοσημείωτο πάντως -και αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως θετικό- είναι το γεγονός ότι ακόμα και πολιτικοί της σκανδιναβικής χώρας με θέσεις κατά των μεταναστών, θέλησαν να κρατήσουν αποστάσεις από το σκεπτικό του Μπρέιβικ.

Παρ' όλα αυτά, πάντως, δαίμονες του ρατσισμού υπάρχουν στη σκανδιναβική χώρα με πολλούς πολίτες να αρνούνται το πολυπολιτισμικό μοντέλο όπως και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα και μικρά, καθημερινά κρούσματα ρατσισμού είναι συνηθισμένα, με πελάτες εταιρειών ταξί, για παράδειγμα, να ζητούν λευκούς οδηγούς.

Το σίγουρο είναι ότι τα δραματικά γεγονότα στη χώρα του ευρωπαϊκού Βορρά θα μετατρέψουν μία ήρεμη κοινωνία με την αίσθηση της ασφάλειας, σε μια κοινωνία που θα έχει ανάγκη πλέον τα μέσα προστασίας, είτε πρόκειται για αυστηρότερους νόμους και ποινές, είτε για ισχυρότερη αστυνόμευση.

Η εποχή της «αθωότητας» στη Νορβηγία φαίνεται πως αποτελεί παρελθόν...


Πηγή: Με πληροφορίες από Reuters/Telegraph
Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr