ΔΙΕΘΝΗ

Οι «άγγελοι των σκουπιδιών» καθαρίζουν τη Νάπολι

Δημοσίευση 25 Ιουλίου 2011, 15:34 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Οι «άγγελοι των σκουπιδιών» καθαρίζουν τη Νάπολι
Facebook Twitter Whatsapp
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αποφάσισαν να τους βαφτίσουν «αγγέλους των σκουπιδιών» και ο στόχος τους είναι να συμβάλλουν στην καθαριότητα της πόλης, καταφέρνοντας να ευαισθητοποιήσουν τους συμπολίτες τους. Πρόκειται για Ναπολιτάνους, νέους κυρίως, οι οποίοι, κάθε δέκα ημέρες, συναντώνται μέσω διαδικτύου, σε πλατείες και κεντρικούς δρόμους της πόλης. Με σκούπες και φαράσια ανα χείρας, προσπαθούν να προσφέρουν ένα ουσιαστικό χέρι βοήθειας στην αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος των απορριμμάτων και του ελλιπούς καθαρισμού των δρόμων.
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αποφάσισαν να τους βαφτίσουν «αγγέλους των σκουπιδιών» και ο στόχος τους είναι να συμβάλλουν στην καθαριότητα της πόλης, καταφέρνοντας να ευαισθητοποιήσουν τους συμπολίτες τους. Πρόκειται για Ναπολιτάνους, νέους κυρίως, οι οποίοι, κάθε δέκα ημέρες, συναντώνται μέσω διαδικτύου, σε πλατείες και κεντρικούς δρόμους της πόλης. Με σκούπες και φαράσια ανα χείρας, προσπαθούν να προσφέρουν ένα ουσιαστικό χέρι βοήθειας στην αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος των απορριμμάτων και του ελλιπούς καθαρισμού των δρόμων. Το πρώτο «ραντεβού», δόθηκε στην πλατεία Μπελλίνι, μια από τις κεντρικότερες της Νάπολι. Οι «άγγελοι της καθαριότητας», αποφάσισαν να υιοθετήσουν ένα απλό και άμεσα κατανοητό σύνθημα: «CleanNap», από το αγγλικό «clean up». Ένας από τους διαδικτυακούς τόπους διαμέσου των οποίων συνηθίζουν να συντονίζονται είναι ο www. fanpage. it/cleanap, που αυξάνει καθημερινά τα εγγεγραμμένα μέλη του.

«Η συμβολή των πολιτών είναι σίγουρα καθοριστική για να καταφέρουμε να βελτιώσουμε την καθαριότητα της Νάπολι. Οι πρωτοβουλίες αυτές, γεμάτες αυθορμητισμό, έχουν μια πρακτική, αλλά και, σαφώς, συμβολική σημασία. Στηρίζουν την ελπίδα για μια πραγματική αλλαγή στην κοινωνική συνείδηση», δήλωσε ο νέος δήμαρχος της μεγαλούπολης του ιταλικού Νότου, Λουίτζι Ντε Ματζίστρις.

Παράλληλα με τους ιστοτόπους του διαδικτύου και τις σελίδες του κοινωνικού ιστού «Facebook», οι ευαισθητοποιημένοι αυτοί ναπολιτάνοι, παίρνουν μέρος και σε ανοικτές, δημόσιες συναντήσεις. Συζητούν ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να υιοθετηθούν και τι πρέπει να αλλάξει, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα των σκουπιδιών, αλλά, κυρίως τις υπόγειας αλληλεξάρτησης μέρους της πολιτικής με το οργανωμένο έγκλημα. Ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων, πτυχιούχοι φιλολογίας, νέοι που έχουν ειδικευθεί στην διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και συνταξιούχοι και νοικοκυρές: οι δυνάμεις των «αγγέλων των σκουπιδιών» είναι ετερογενείς και διαρκώς αυξανόμενες.

Χθες, αποφάσισαν να συναντηθούν στις πλατείες Ματτεόττι και Σάντα Μαρία Λα Νουόβα. Καθάρισαν τα σκαλιά του τοπικού ταχυδρομείου, ξερίζωσαν τα αγριόχορτα, μάζεψαν τα εγκαταλειμμένα μπουκάλια, μετέφεραν τις σακούλες των σκουπιδιών κοντά στους κάδους. Τον Αύγουστο, δεν πρόκειται να πάνε διακοπές, αποφάσισαν να παραμείνουν ενεργοί και να επεκτείνουν την δράση τους σε απόκεντρες περιοχές. Οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχισθούν μέχρις ότου οι δημοτικές, περιφερειακές και κρατικές αρχές, καταφέρουν να συντονιστούν και να ξεπεράσουν εμπόδια και αγκυλώσεις, δείχνοντας σεβασμό στις τόσες αρχιτεκτονικές ομορφιές της πόλης και στα δικαιώματα των κατοίκων της.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr