ΔΙΕΘΝΗ

Πρόταση για ανάκτηση των διασυνοριακών οφειλών υποβάλλει η ΕΕ

Δημοσίευση 25 Ιουλίου 2011, 16:33 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Πρόταση για ανάκτηση των διασυνοριακών οφειλών υποβάλλει η ΕΕ
Facebook Twitter Whatsapp
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υποβάλει πρόταση για μια νέα, πανευρωπαϊκή διαταγή λήψης συντηρητικών μέτρων με σκοπό να διευκολυνθεί η ανάκτηση των διασυνοριακών οφειλών στην ΕΕ, τόσο από πολίτες όσο και από επιχειρήσεις.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υποβάλει πρόταση για μια νέα, πανευρωπαϊκή διαταγή λήψης συντηρητικών μέτρων με σκοπό να διευκολυνθεί η ανάκτηση των διασυνοριακών οφειλών στην ΕΕ, τόσο από πολίτες όσο και από επιχειρήσεις.
«Σκοπός μου είναι να καταστήσω την ανάκτηση διασυνοριακών οφειλών τόσο απλή όσο είναι η ανάκτηση οφειλών στο εσωτερικό μιας χώρας», δήλωσε η Βίβιαν Ρέντιγκ, επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ. «Οι εταιρείες υφίστανται απώλειες που ανέρχονται στο 2,6% περίπου του κύκλου εργασιών τους κάθε χρόνο, λόγω επισφαλών απαιτήσεων. Πρόκειται για μια αδυναμία της ενιαίας αγοράς μας την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε γρήγορα και αποφασιστικά. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται μια απλή λύση -μια διαταγή διατήρησης λογαριασμού που θα ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη- ώστε τα χρήματα να μην μπορούν να μετακινούνται έως ότου εκδοθεί απόφαση δικαστηρίου για την εξόφληση ενός χρέους. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, οι εταιρείες χρειάζονται γρήγορα απαντήσεις. Κάθε ευρώ μετράει, ιδίως μάλιστα για τις μικρές επιχειρήσεις», δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, ο νέος κανονισμός θα θεσπίσει μια νέα ευρωπαϊκή διαταγή διατήρησης λογαριασμού, η οποία θα επιτρέπει στους πιστωτές να εξασφαλίζουν τη διατήρηση οφειλόμενων ποσών στον τραπεζικό λογαριασμό ενός οφειλέτη. Η διαταγή αυτή, κατά την Επιτροπή, μπορεί να είναι αποφασιστικής σημασίας στο πλαίσιο διαδικασιών ανάκτησης χρεών, δεδομένου ότι δεν θα επιτρέπει στους οφειλέτες να μεταφέρουν ή να αποκρύπτουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, στο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την έκδοση και την εκτέλεση αποφάσεως επί της ουσίας. Κατ' αυτόν τον τρόπο, θα αυξηθούν οι δυνατότητες επιτυχούς ανάκτησης διασυνοριακών οφειλών.

Η νέα ευρωπαϊκή διαταγή θα παρέχει στους πιστωτές τη δυνατότητα να εξασφαλίζουν τη διατήρηση κεφαλαίων σε τραπεζικούς λογαριασμούς υπό τους ίδιους όρους σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Σημειωτέον μάλιστα ότι δεν θα χρειαστεί να αλλάξουν τα εθνικά συστήματα για τη διατήρηση κεφαλαίων. Η Επιτροπή απλώς προσθέτει μια ευρωπαϊκή διαδικασία, την οποία οι πιστωτές θα μπορούν να επιλέξουν να ακολουθήσουν για την ανάκτηση οφειλών στο εξωτερικό σε άλλες χώρες της ΕΕ. Η νέα αυτή διαδικασία συνίσταται σε προσωρινά μέτρα προστασίας. Για να μπορέσει να εισπράξει τελικά τα χρήματα του, ο πιστωτής θα πρέπει να επιτύχει την έκδοση τελεσίδικης απόφασης στη συγκεκριμένη υπόθεση, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία ή ακολουθώντας μια από τις απλουστευμένες ευρωπαϊκές διαδικασίες, όπως την ευρωπαϊκή διαδικασία μικροδιαφορών.

Οι πιστωτές θα έχουν στη διάθεσή τους την ευρωπαϊκή διαταγή διατήρησης λογαριασμού ως εναλλακτική δυνατότητα, πέραν των μέσων που προβλέπουν οι εθνικές νομοθεσίες. Θα είναι συντηρητικού χαρακτήρα, δηλ. απλώς θα δεσμεύει τον λογαριασμό του οφειλέτη, αλλά δεν θα επιτρέπει την καταβολή χρημάτων στον πιστωτή. Το μέσο αυτό θα εφαρμόζεται αποκλειστικά σε διασυνοριακές υποθέσεις. Η ευρωπαϊκή διαταγή διατήρησης λογαριασμού θα εκδίδεται με διαδικασία άνευ κλητεύσεως του αντιδίκου (ex parte). Αυτό σημαίνει ότι θα εκδίδεται χωρίς να το γνωρίζει ο οφειλέτης, δηλ. θα μπορεί να λειτουργεί αιφνιδιαστικά. Το μέσο αυτό προβλέπει: α) κοινούς κανόνες όσον αφορά τη δικαιοδοσία, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία έκδοσης της διαταγής, β) μια διαταγή γνωστοποίησης σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς, γ) τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να εφαρμόζεται από τα δικαστήρια και τις αρχές των κρατών μελών και δ) τα ένδικα μέσα τα οποία θα έχει στη διάθεσή του ο οφειλέτης, καθώς και άλλα στοιχεία για την προστασία του εναγομένου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr