ΔΙΕΘΝΗ

Μόνος του έδρασε ο μακελάρης της Νορβηγίας, εκτιμούν οι αρχές

Δημοσίευση 26 Ιουλίου 2011, 07:14 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μόνος του έδρασε ο μακελάρης της Νορβηγίας, εκτιμούν οι αρχές
Facebook Twitter Whatsapp
Πέντε ημέρες μετά το μακελειό στη Νορβηγία με 76 νεκρούς, 7 στο Όσλο και 68 στο νησάκι Ουτόγια, η σκανδιναβική χώρα προσπαθεί να συνθέσει το προφίλ του δράστη, να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της τραγωδίας τη στιγμή που ολοένα και περισσότερα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Πέντε ημέρες μετά το μακελειό στη Νορβηγία με 76 νεκρούς, 7 στο Όσλο και 68 στο νησάκι Ουτόγια, η σκανδιναβική χώρα προσπαθεί να συνθέσει το προφίλ του δράστη, να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της τραγωδίας τη στιγμή που ολοένα και περισσότερα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Η αστυνομία

Οι αστυνομικές αρχές της χώρας θεωρούν ότι ο Άντερς Μπρέχρινγκ Μπρέιβικ έδρασε μόνος. Σύμφωνα με πηγή που συμμετέχει στις έρευνες και επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters «η αστυνομία θεωρεί ότι ο κατηγορούμενος έχει μικρή αξιοπιστία. Κανείς από εμάς δεν τολμά να απορρίψει ωστόσο απόλυτα αυτό το ενδεχόμενο». Οι αστυνομικοί επίσης αμφιβάλλουν για το κατά πόσο αληθεύουν οι ισχυρισμοί του Μπρέιβικ ότι ανήκει σε ένα ευρύτερο ακροδεξιό δίκτυο αντισλαμιστών «σταυροφόρων».


Οι εγκληματολόγοι

«Διαισθητικά μοιάζει να έδρασε μόνος του όταν διαβάζεις τα γραπτά του. Είναι σαν να είναι χαμένος σε αυτόν τον κατασκευασμένο κόσμο και δεν μπορεί να ξεχωρίσει τη φαντασία από την πραγματικότητα,» λέει ο Μάγκνους Ράνστορπ, διευθυντής έρευνας στο Κέντρο Μελέτης Ασύμμετρων Απειλών στο Σουηδικό Εθνικό Κολλέγιο Αμυνας.
«Οι μαζικοί δολοφόνοι δρουν συνήθως μόνοι τους,» συμπληρώνει ο ίδιος.
Ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο Μπρέιβικ έχει κοινά χαρακτηριστικά με παλαιότερους μαζικούς δολοφόνους.
«Δεν έχει συμπόνοια, είναι αδιάφορος προς τους ανθρώπους που δολοφονεί, δεν έχει συνείδηση και δε νιώθει τύψεις,» λέει ο Ράγκνχιλντ Μπιόρνεμπεκ, ερευνητής στην αστυνομική σχολή της Νορβηγίας.

Ο Ποινικός Κώδικας

Η νορβηγική αστυνομία σκοπεύει να επικαλεστεί μια νέα διάταξη του ποινικού κώδικα ώστε ο Μπρέιβικ να δικαστεί για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Η διάταξη αυτή για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, η οποία εισήχθη στο νορβηγικό ποινικό κώδικα το 2008, προβλέπει ανώτερη ποινή την 30ετή κάθειρξη.
Ερωτηθείς από την εφημερίδα, ο εισαγγελέας Κρίστιαν Χάτλο τόνισε πάντως ότι η προσφυγή στην παράγραφο 102 δεν είναι στην παρούσα φάση παρά ένα ενδεχόμενο.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η αστυνομία σκοπεύει να επικαλεστεί τα δυο πρώτα εδάφια της παραγράφου 147 που αφορούν «τρομοκρατικές ενέργειες» και προβλέπουν ποινή 21ετούς κάθειρξης. Τα δυο αυτά εδάφια αφορούν το πρώτο «στη σοβαρή αποσταθεροποίηση των βασικών λειτουργιών της κοινωνίας» και το δεύτερο στην πρόθεση «διασποράς φόβου στον πληθυσμό». Προς το παρόν ο δράστης χαρακτηρίζεται μόνον ως ύποπτος παρά το γεγονός ότι έχει παραδεχθεί τις πράξεις του.
Σύμφωνα με το νορβηγικό δικαστικό σύστημα, παρά το γεγονός ότι ο Μπέρινγκ Μπρέιβικ έχει ομολογήσει τις πράξεις του, δεν μπορεί να τού απαγγελθεί κατηγορία εάν δεν ολοκληρωθεί η ανάκριση.


Η υπεράσπιση

Ο Νορβηγός  Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ είναι κατά πάσα πιθανότητα «παράφρων», δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του προσθέτοντας ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να πει αν ο πελάτης του θα δηλώσει στο δικαστήριο ότι δεν είχε σώας τας φρένας.

Ο Λίπσταντ προσέθεσε ότι ο Μπρέιβικ «μισεί όλους όσοι πιστεύουν στη δημοκρατία» και δήλωσε ότι ανήκει σε ένα αντιισλαμικό δίκτυο που έχει δύο οργανώσεις στη Νορβηγία και αρκετές άλλες στο εξωτερικό.
«Μιλάει για δύο πυρήνες στη Νορβηγία, αλλά αρκετούς πυρήνες στο εξωτερικό», διευκρίνισε ο Λίπσταντ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr