ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Προδικαστική διαδικασία κατά της Κύπρου για την ενσωμάτωση οδηγίας στο εθνικό της δίκαιο

Δημοσίευση 26 Ιουλίου 2011, 10:07 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κομισιόν: Προδικαστική διαδικασία κατά της Κύπρου για την ενσωμάτωση οδηγίας στο εθνικό της δίκαιο
Facebook Twitter Whatsapp
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε το πρώτο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας κατά της Κύπρου και άλλων οκτώ χωρών μελών, για μη κοινοποίηση της ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο, της οδηγίας, που διευκολύνει την επίλυση νομικών διασυνοριακών υποθέσεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε το πρώτο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας κατά της Κύπρου και άλλων οκτώ χωρών μελών, για μη κοινοποίηση της ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο, της οδηγίας, που διευκολύνει την επίλυση νομικών διασυνοριακών υποθέσεων. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή επιτροπή, η οδηγία 2008/52/ΕΚ που εκδόθηκε στις 21 Μαΐου 2008, ισχύει από τις 21 Μαΐου 2011 και εφαρμόζεται, όταν δύο μέρη μίας διασυνοριακής διαφοράς συμφωνούν εθελοντικά να διευθετήσουν τη διαφορά τους, προσφεύγοντας σε αμερόληπτο διαμεσολαβητή.

Εννέα κράτη μέλη (Κύπρος, Τσεχία, Ισπανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Φινλανδία, Σλοβακία και Ηνωμένο Βασίλειο) δεν κοινοποίησαν στην επιτροπή την ενσωμάτωση, που πιστοποιεί και την εφαρμογή της, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί η προδικαστική διαδικασία, μέσω της αποστολής «προειδοποιητικής επιστολής», με την οποία δίνεται προθεσμία δύο μηνών για να πληροφορήσουν για τους λόγους της καθυστέρησης.

Αν η επιτροπή δεν μείνει ικανοποιημένη από τις πληροφορίες και καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο κράτος μέλος έχει παραβεί υποχρέωση, που υπέχει βάσει του δικαίου της Ένωσης, μπορεί τότε να απευθύνει επίσημο αίτημα συμμόρφωσης με το δίκαιο της ΕΕ («αιτιολογημένη γνώμη»), καλώντας το κράτος μέλος να την ενημερώσει για τα μέτρα, που έλαβε για να συμμορφωθεί εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, ανερχόμενης συνήθως σε δύο μήνες.

Όπως επισημαίνει η επιτροπή, η διαμεσολάβηση μπορεί να λύσει διαφορές μεταξύ επιχειρήσεων, εργοδοτών και εργαζομένων, ιδιοκτητών και ενοικιαστών, ή οικογενειακές διαφορές, με σκοπό να διατηρηθούν και ενδεχομένως να βελτιωθούν οι μεταξύ τους σχέσεις με εποικοδομητικό τρόπο, κάτι που δεν επιτυγχάνεται πάντοτε με την προσφυγή στα δικαστήρια.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr