ΔΙΕΘΝΗ

Σομαλία: Τροφή και νερό αναζητούν 40.000 πρόσφυγες

Δημοσίευση 26 Ιουλίου 2011, 13:16 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σομαλία: Τροφή και νερό αναζητούν 40.000 πρόσφυγες
Facebook Twitter Whatsapp
Περίπου 40.000 άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το φάσμα του λιμού έχουν φθάσει από τις αρχές Ιουλίου στο Μογκαντίσου αναζητώντας νερό και τροφή, δήλωσε σήμερα στη Γενεύη εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).
Περίπου 40.000 άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το φάσμα του λιμού έχουν φθάσει από τις αρχές Ιουλίου στο Μογκαντίσου αναζητώντας νερό και τροφή, δήλωσε σήμερα στη Γενεύη εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR). «Περίπου 30.000 φιλοξενούνται σε καταυλισμούς 50 χλμ., από το κέντρο της σομαλικής πρωτεύουσας», δήλωσε η Βίβιαν Ταν, εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, η οποία πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν φθάσει στο Μογκαντίσου τους τελευταίους δυο μήνες.

Σύμφωνα με την HCR, περίπου 1.000 άνθρωποι για να γλιτώσουν από την πείνα φθάνουν καθημερινά στη σομαλική πρωτεύουσα όπου τα αποθέματα τροφίμων είναι ανεπαρκή.

«Αυτό οδηγεί σε λεηλασίες και ποδοπατήματα. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί άνθρωποι, οι πιο αδύναμοι και οι πιο ευάλωτοι να μένουν με άδεια χέρια παρά τις προσπάθειες των ανθρωπιστικών οργανώσεων», τονίζει η εκπρόσωπος του HCR.

Η ξηρασία που πλήττει το Κέρας της Αφρικής, η χειρότερη των τελευταίων 60 ετών, έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και απειλεί 12 εκατομμύρια ανθρώπους στη Σομαλία, την Κένυα, την Αιθιοπία, το Τζιμπουτί, το Σουδάν και την Ουγκάντα.

Η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή στη Σομαλία, όπου ο ΟΗΕ έχει κηρύξει επισήμως σε κατάσταση λιμού δυο περιοχές του Νότου, που ελέγχονται από τους ισλαμιστές Σεμπάμπ, οι οποίοι απαγορεύουν τη πρόσβαση σε ορισμένες ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr