ΔΙΕΘΝΗ

Στη στηρίξη της αριστεράς υπολογίζει η γαλλική κυβέρνηση

Δημοσίευση 27 Ιουλίου 2011, 11:28 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Στη στηρίξη της αριστεράς υπολογίζει η γαλλική κυβέρνηση
Facebook Twitter Whatsapp
Την ελπίδα ότι η αριστερά θα υποστηρίξει την πρόταση του Γάλλου Προέδρου για ένταξη στο Σύνταγμα του "χρυσού κανόνα" για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων, εξέφρασε σήμερα το πρωί η εκπρόσωπος της κυβέρνησης και υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές.
Την ελπίδα ότι η αριστερά θα υποστηρίξει την πρόταση του Γάλλου Προέδρου για ένταξη στο Σύνταγμα του "χρυσού κανόνα" για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων, εξέφρασε σήμερα το πρωί η εκπρόσωπος της κυβέρνησης και υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές. Παρά το γεγονός ότι στελέχη της αριστεράς αντέδρασαν αρνητικά στη χθεσινή επιστολή του Νικολά Σαρκοζί για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η εκπρόσωπος υποστήριξε σήμερα στο ραδιοσταθμό France Info, ότι η αριστερά «θα υποχρεωθεί να αλλάξει τελικά ιδέα, όπως ακριβώς έγινε στην Ευρώπη, όπου η ελληνική κρίση υποχρέωσε την αλλαγή των δεδομένων».

«Είδαμε ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν ότι θα υιοθετήσουν αυστηρούς κανόνες, γιατί όλοι είμαστε υπερχρεωμένοι», πρόσθεσε.

Ο χρυσός κανόνας, εξήγησε, είναι ένας κανόνας αντιμετώπισης του ελλείμματος που δεσμεύει όλες τις μελλοντικές κυβερνήσεις. Από τη στιγμή που θα είναι εγγεγραμμένος στο Σύνταγμα όλες οι κυβερνήσεις θα είναι υποχρεωμένες να παρουσιάζουν ένα χρονοδιάγραμμα επίτευξης ισορροπημένου προϋπολογισμού.

«Θέλουμε να εγγράψουμε τον κανόνα αυτό στο Σύνταγμα, ώστε καμία κυβέρνηση σε καμία περίπτωση να μην μπορεί να παραβλέπει τον κανόνα αυτό εξισορρόπησης στους ισολογισμούς», υπογράμμισε.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει καθορίσει ήδη αυτή τη διαδρομή: σήμερα είμαστε στο 5,7% του ΑΕΠ, το 2012 προβλέπουμε να φθάσουμε στο 4,6, το 2013 στο 3% και το 2014 στο 2%, υποστήριξε η κα Πεκρές.

Η εκπρόσωπος αντέδρασε στις δηλώσεις της Μαρτίν Ομπρί (γραμματέας και υποψήφια για την προεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος), ότι η ιστορία του "χρυσού κανόνα" και της επιστολής είναι «μια καθαρά επικοινωνιακή πράξη του Νικολά Σαρκοζί για να καμουφλάρει την πραγματικότητα και το γεγονός ότι η δεξιά στην εξουσία διπλασίασε το χρέος της Γαλλίας», λέγοντας ότι πρόκειται για «κακοπιστία».

Έχω ακούσει, πρόσθεσε κα Πεκρές, τον Φρανσουά Ολάντ (βουλευτής και υποψήφιος για την προεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος) και την Μαρτίν Ομπρί να δηλώνουν την προτεραιότητα που δίνουν στην νεολαία, θεωρώ ότι είναι θέμα υπευθυνότητας να επιστρέψουμε στην ισορροπία και να μην αφήσουμε στις μελλοντικές γενιές αβάσταχτα χρέη.

«Σήμερα δεν έχουμε άλλη επιλογή ή αποδεχόμαστε τα ελλείμματα ή αποδεχόμαστε τον χρυσό κανόνα», κατέληξε η εκπρόσωπος.

Στη Γαλλία εδώ και 35 χρόνια δεν υπήρχαν κανόνες για τον προϋπολογισμό.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr