ΔΙΕΘΝΗ

Νότια Αφρική: Προβλήματα απο τις απεργίες σε ορυχεία και καύσιμα

Δημοσίευση 27 Ιουλίου 2011, 14:03 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Νότια Αφρική: Προβλήματα απο τις απεργίες σε ορυχεία και καύσιμα
Facebook Twitter Whatsapp
Εντείνονται οι ανησυχίες στην κυβέρνηση σήμερα για το ενδεχόμενο η συνεχιζόμενη απεργία των ανθρακωρύχων να προκαλέσει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στη Νότια Αφρική, ενώ και οι χρυσωρύχοι ετοιμάζονται να αρχίσουν και αυτοί κινητοποιήσεις.
Εντείνονται οι ανησυχίες στην κυβέρνηση σήμερα για το ενδεχόμενο η συνεχιζόμενη απεργία των ανθρακωρύχων να προκαλέσει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στη Νότια Αφρική, ενώ και οι χρυσωρύχοι ετοιμάζονται να αρχίσουν και αυτοί κινητοποιήσεις. Στη χώρα σημειώθηκαν πρόσφατα βίαιες διαδηλώσεις για το αυξανόμενο κόστος της ηλεκτροδότησης και τις ελλείψεις ενέργειας, και η κυβέρνηση ανησυχεί ότι οι κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων θα διαρκέσουν.

«Οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις τόσο στον τομέα του άνθρακα όσο και στα αδαμαντωρυχεία, στις οποίες συμμετέχουν 155.000 εργαζόμενοι, θα μεγαλώσουν την Πέμπτη, καθώς πάνω από 250.000 εργαζόμενοι σε ορυχεία από τον τομέα του χρυσού θα λάβουν μέρος σε αυτές», ανέφερε ανακοινωθέν της Εθνικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων των Εργαζομένων στα Ορυχεία (NUM).

Οι συνομιλίες μεταξύ της συνομοσπονδίας και του συνδέσμου των επιχειρήσεων στις οποίες ανήκουν τα ορυχεία κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα να προκηρυχθούν κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι ζητούν αυξήσεις ύψους 14%, επισημαίνοντας τη ραγδαία αύξηση της τιμής του χρυσού στις διεθνείς αγορές, αλλά μέχρι τώρα οι εργοδότες προσφέρουν αυξήσεις 7%.

Ο επικεφαλής της Harmony Gold and Gold Fields Γκράχαμ Μπριγκς είπε στην εφημερίδα Times ότι η εταιρία του έκανε μια «λογική προσφορά» στους εργαζομένους, ενώ και άλλα κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου ανέφεραν ότι προσπαθούν να αποφύγουν τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Απεργίες συνεχίζονται και σε άλλους τομείς-κλειδιά. Οι διανομές καυσίμων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα καθώς οι εργαζόμενοι στον τομέα συνεχίζουν τις δικές τους κινητοποιήσεις για δεύτερη εβδομάδα αξιώνοντας υψηλότερους μισθούς εξ αιτίας του υψηλού πληθωρισμού. Η επόμενη συνάντηση ανάμεσα στους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους και τους εργοδότες του κλάδου των καυσίμων αναμένεται να γίνει την Πέμπτη.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr