ΔΙΕΘΝΗ

Νέο «επιθετικό» μήνυμα Καντάφι

Δημοσίευση 27 Ιουλίου 2011, 23:45 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Νέο «επιθετικό» μήνυμα Καντάφι
Facebook Twitter Whatsapp
Ο ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι προκάλεσε για μια ακόμη φορά σήμερα την Ατλαντική Συμμαχία και τους εξεγερμένους λέγοντας ότι είναι "έτοιμος να θυσιαστεί για να νικήσει τον εχθρό" σε ένα ηχητικό μήνυμα προς τους υποστηρικτές του στο Ζαλτέν (120 χλμ. δυτικά της Τρίπολης).
Ο ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι προκάλεσε για μια ακόμη φορά σήμερα την Ατλαντική Συμμαχία και τους εξεγερμένους λέγοντας ότι είναι "έτοιμος να θυσιαστεί για να νικήσει τον εχθρό" σε ένα ηχητικό μήνυμα προς τους υποστηρικτές του στο Ζαλτέν (120 χλμ. δυτικά της Τρίπολης). "Δεν φοβόμαστε. Τους προκαλούμε. Θα πληρώσουμε το τίμημα με τις ζωές μας, τις γυναίκες και τα παιδιά μας. Είμαστε έτοιμοι για τη θυσία για να νικήσουμε τον εχθρό", τονίζει σε μήνυμα του που μεταδόθηκε από τη λιβυκή τηλεόραση. Κάλεσε επίσης τους υποστηρικτές του να "κάνουν πορεία στο αλ Αμπάλ αλ Γαρμπί", μια ορεινή περιοχή νοτιοδυτικά της Τρίπολης, που ελέγχουν οι εξεγερμένοι.

"Προδότες, παραδώστε τα όπλα σας...διαλέξτε: να πεθάνετε ή να παραδοθείτε", δήλωσε απευθυνόμενος στους εξεγερμένους, τονίζοντας ότι χωρίς την "κάλυψη της αεροπορίας της Ατλαντικής Συμμαχίας, οι εξεγερμένοι δεν θα είχαν μπορέσει να αναλάβουν τον έλεγχο της περιοχής".

"Πυρά" κατά των Βρετανών

Ο λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Καάιμ χαρακτήρισε σήμερα "ανεύθυνη" και "παράνομη" την απέλαση των λίβυων διπλωματών από τη Βρετανία και την αναγνώριση από το Λονδίνο του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών ως μόνης "νόμιμης κυβέρνησης" της Λιβύης.

"Θεωρούμε ότι αυτό είναι ανεύθυνο, παράνομο και παραβιάζει το βρετανικό και το διεθνές δίκαιο", δήλωσε ο Καάιμ από την Τρίπολη.

Ο λίβυος υφυπουργός σημείωσε ότι η λιβυκή κυβέρνηση θα προβεί "στις απαραίτητες ενέργειες" ενώπιον των βρετανικών και των διεθνών δικαστηρίων κατά της απόφασης αυτής του Λονδίνου και κατηγόρησε τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ ότι έδρασε με "έναν τρόπο που είναι απαράδεκτος και δεν είναι αντικειμενικός".

Ο Χέιγκ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι η Βρετανία αναγνωρίζει το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης ως τη μόνη "νόμιμη κυβέρνηση" της χώρας.

Απορρίφθηκε το αίτημα της κόρης Καντάφι για έρευνα κατά του ΝΑΤΟ

Βέλγοι εισαγγελείς αποφάσισαν να απορρίψουν το αίτημα που είχε υποβάλει η κόρη του Μουάμαρ Καντάφι, Αΐσα Καντάφι, να ερευνηθούν πιθανά εγκλήματα πολέμου σε βάρος του NATO, αποφαινόμενοι ότι ο νόμος περί παγκόσμιας δικαιοδοσίας της δικαιοσύνης της ευρωπαϊκής αυτής χώρας δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση.

Ο νόμος επιτρέπει να εκδικάζονται στο Βέλγιο υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου και γενοκτονιών σε βάρος ξένων ηγετών εάν μπορεί να τεκμηριωθεί επαρκώς κάποια σχέση ανάμεσα στη χώρα και στον κατηγορούμενο.

Η Αΐσα Καντάφι είχε υποβάλει την προσφυγή της στη βελγική δικαιοσύνη για ένα βομβαρδισμό που είχαν πραγματοποιήσει τα αεροσκάφη του NATO τον Απρίλιο, στο πλαίσιο της επιβολής της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που αποφάσισε ο ΟΗΕ, στον οποίο σκοτώθηκαν η μικρή (υιοθετημένη) κόρη του Μουάμαρ Καντάφι, ένας μικρός γιος του και δύο ανίψια του.

Δικηγόρος που την εκπροσωπεί είχε υποστηρίξει ότι ο νόμος περί παγκόσμιας δικαιοδοσίας μπορεί να ισχύσει σε αυτή την περίπτωση διότι το NATO εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Εκπρόσωπος όμως της εισαγγελίας δήλωσε πως η προσφυγή δεν καλύπτεται από την δικαιοδοσία της βελγικής δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ευδιάκριτη σύνδεση ανάμεσα στα θύματα, ή στους κατηγορούμενους, και το Βέλγιο. Η εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι οι αξιωματούχοι του NATO καλύπτονται από διπλωματική ασυλία έναντι μηνύσεων. Ωστόσο ετοιμάζεται και νέα προσφυγή. Ο βέλγος δικηγόρος Γκισλέν Ντιμπουά δήλωσε ότι πρόκειται να υποβάλει αγωγή εναντίον της στρατιωτικής συμμαχίας εκ μέρους ενός λίβυου ο οποίος έχασε πολλούς συγγενείς του και το σπίτι του από βομβαρδισμό του NATO. Ο ενάγων ζητά 100.000 ευρώ ως ζημίες. Ο Ντιμπουά είπε ότι αισιοδοξεί πως η αποστολή του NATO στη Λιβύη μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο υπόθεσης σε αστικό δικαστήριο.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr