ΔΙΕΘΝΗ

«Ξεσκόνισμα» των ευρωπαϊκών ακροδεξιών κομμάτων μετά από το μακελειό της Νορβηγίας

Δημοσίευση 28 Ιουλίου 2011, 11:29 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
«Ξεσκόνισμα» των ευρωπαϊκών ακροδεξιών κομμάτων μετά από το μακελειό της Νορβηγίας
Facebook Twitter Whatsapp
Οι ευρωπαϊκές αρχές διεξάγουν έρευνες για να διαπιστώσουν την ύπαρξη συνδέσμων ανάμεσα στον σφαγέα της Νορβηγίας, Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ και ακροδεξιών κομμάτων και οργανώσεων, γράφει η Wall Street Journal, θέτοντας σε θέση «άμυνας» τα κόμματα του συγκεκριμένου χώρου.
Οι ευρωπαϊκές αρχές διεξάγουν έρευνες για να διαπιστώσουν την ύπαρξη συνδέσμων ανάμεσα στον σφαγέα της Νορβηγίας, Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ και ακροδεξιών κομμάτων και οργανώσεων, γράφει η Wall Street Journal, θέτοντας σε θέση «άμυνας» τα κόμματα του συγκεκριμένου χώρου. Η Εuropol, η οποία αναλαμβάνει διεθνείς έρευνες εγκλημάτων στην Ευρώπη, επιφόρτισε εκατοντάδες αστυνομικούς για να βοηθήσουν στις έρευνες της νορβηγικής αστυνομίας, παρέχοντας, παράλληλα πρόσβαση στα αρχεία της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνική Αστυυνομία έχει επικοινωνήσει ήδη με την νορβηγική αναφορικά αναφορικά με τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για Έλληνα-σύνδεσμο του Μπρέιβικ.

Ήδη οι βρετανικές αρχές έδωσαν σχετική εντολή στην αστυνομία για τις σχετικές κινήσεις.

Στο μανιφέστο των 1.500 σελίδων του, ο Μπρέιβικ έκανε αναλυτική αναφορά στα κινήματα, κόμματα και έντυπα της Ακροδεξιάς ανά χώρα. Για το λόγο αυτό, οι αρχές εξετάζουν την κοινή ρητορική του νορβηγού μακελάρη με κόμματα του σχετικού ιδεολογικού χώρου, με το γερμανικό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα, το ολλανδικό Κόμμα της Ελευθερίας να είναι ανάμεσα σε αυτά.

Τα κόμματα της Άκρας Δεξιάς έχουν ήδη θορυβηθεί, με την ηγέτιδα του γαλλικού «Front National», Μαρίν Λε Πεν να αποπέμπει μέλος του, διότι δημοσιοποίησε e-mail από υποστηρικτή του Μπρέιβικ, ο οποίος τον χαρακτήρισε «είδωλο» και «υπερασπιστή της Δύσης».

Πολλά κόμματα, πάντως, προσπαθούν να κρατήσουν τις αναγκαίες αποστάσεις από την υπόθεση του Μπρέιβικ, αφού ισχυρίζονται ότι παρά το γεγονός ότι έχουν κοινές θέσεις με τον Νορβηγό, καταδικάζουν την άσκηση βίας, όπως για παράδειγμα ο γνωστός ολλανδός Γκέερτ Βίλντερς, ο οποίος χαρακτήρισε τον δράστη «ψυχοπαθή».

To σίγουρο είναι ότι όλα τα κόμματα προσπαθούν να απομακρύνουν τις «σκιές» που προκάλεσε η αναφορά του ονόματός τους στο μανιφέστο του φανατικού και βίαιου Μπρέιβικ, που σόκαρε την Ευρώπη και όχι μόνο...Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr