ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησε κι επίσημα η έρευνα για τις υποκλοπές της Νews of The World

Δημοσίευση 28 Ιουλίου 2011, 15:45 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ξεκίνησε κι επίσημα η έρευνα για τις υποκλοπές της Νews of The World
Facebook Twitter Whatsapp
Ξεκίνησε επισήμως σήμερα στη Βρετανία υπό τον δικαστή Μπράιαν Λίβεσον η δημόσια έρευνα η οποία αναμένεται να ρίξει φως στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, στο οποίο εμπλέκεται η εφημερίδα News of the World του Ρούπερτ Μέρντοκ, και θα ξεκινήσει τις ακροάσεις τον Σεπτέμβριο.
Ξεκίνησε επισήμως σήμερα στη Βρετανία υπό τον δικαστή Μπράιαν Λίβεσον η δημόσια έρευνα η οποία αναμένεται να ρίξει φως στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, στο οποίο εμπλέκεται η εφημερίδα News of the World του Ρούπερτ Μέρντοκ, και θα ξεκινήσει τις ακροάσεις τον Σεπτέμβριο. Η επιτροπή, που έχει 12 μήνες για να διαμορφώσει τις προτάσεις της, θα εξετάσει τις σχέσεις μεταξύ του ρυθμιστικού πλαισίου των μέσων ενημέρωσης και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

"Πρέπει να υπάρξει μία συζήτηση για τα όρια της έννοιας του δημόσιου συμφέροντος", επεσήμανε ο δικαστής. "Ελπίζω να λάβει μέρος σε αυτή τη συζήτηση μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης".

Σύμφωνα με επίσημη έρευνα του 2006, "300 δημοσιογράφοι οι οποίοι εργάζονται για 31 διαφορετικά έντυπα απευθύνθηκαν σε 4.000 περιπτώσεις σε ιδιωτικούς ντετέκτιβ από τους οποίους ζήτησαν απόρρητες πληροφορίες, τις οποίες απέκτησαν τις περισσότερες φορές παράνομα". Καμία συνέχεια δεν δόθηκε όμως σε αυτή την έρευνα.

Εκτός από τον δικαστή Λίβεσον στην επιτροπή παίρνουν μέρος 6 ακόμη μέλη, ανάμεσά τους ένας γνωστός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αστυνομίας, δύο δημοσιογράφοι, ένας πρώην επικεφαλής της Ofcom (της ρυθμιστικής αρχής επικοινωνιών, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών) και ο πρώην πρόεδρος των Financial Times.

Τα μέλη της επιτροπής αναφέρθηκαν λεπτομερώς με υπεύθυνη δήλωσή τους σε πιθανές σχέσεις τους με τον όμιλο Μέρντοκ.

Η επιτροπή θα έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε ακροάσεις από τον Σεπτέμβριο, ενώ μπορεί να κληθούν και μάρτυρες.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr