ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Δεκαεπτά νεκροί σε επεισόδια στο Καράτσι

Δημοσίευση 1 Αυγούστου 2011, 12:19 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Πακιστάν: Δεκαεπτά νεκροί σε επεισόδια στο Καράτσι
Facebook Twitter Whatsapp
Οι ταραχές συνεχίστηκαν σήμερα- όπως και το Σαββατοκύριακο- στο Καράτσι παρά τις προσπάθειες των αρχών να ελέγξουν την κατάσταση στο σημαντικό αυτό εμπορικό και οικονομικό κέντρο, όπου βρίσκονται το μεγαλύτερο λιμάνι του Πακιστάν, το χρηματιστήριο και η κεντρική τράπεζα.
Οι ταραχές συνεχίστηκαν σήμερα- όπως και το Σαββατοκύριακο- στο Καράτσι παρά τις προσπάθειες των αρχών να ελέγξουν την κατάσταση στο σημαντικό αυτό εμπορικό και οικονομικό κέντρο, όπου βρίσκονται το μεγαλύτερο λιμάνι του Πακιστάν, το χρηματιστήριο και η κεντρική τράπεζα. Σύμφωνα με την αστυνομία 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην πόλη από το πρωί της Κυριακής σε συγκρούσεις που προκαλούν εθνοτικές και θρησκευτικές εντάσεις. Μέσα στον Ιούλιο, κατά την ίδια πηγή, σκοτώθηκαν 200 άνθρωποι--ο απολογισμός του μήνα είναι από τους πιο αιματηρούς τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Στις περισσότερες από τις περιοχές που πλήττονται από τα νέα επεισόδια βίας ζουν μέλη φυλών Παστούν καθώς και Μουτζαχίρ, απόγονοι προσφύγων που μιλούν Ούρντου και είχαν διαφύγει από την Ινδία το 1947, μετά τον διχασμό της υποηπείρου.

Κακοποιοί του δρόμου και συμμορίες είχαν χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές από πολιτικά κόμματα στο Καράτσι ως άτυπος "στρατός", σε διάφορες διενέξεις για τον έλεγχο περιοχών στην πόλη--από την οποία προέρχεται το 68% των φορολογικών εσόδων της χώρας.

"Δεν χωρά αμφιβολία ότι η βία έχει πολιτικά και εθνοτικά κίνητρα, άρα η λύση πρέπει να είναι επίσης πολιτική", δήλωσε ανώτερο στέλεχος της αστυνομίας ζητώντας να μην κατονομαστεί.

"Έχουμε δει μια πρωτοβουλία για την ειρήνευση στην πόλη από την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα. Αλλά νομίζω ότι τα εμπλεκόμενα μέρη σε αυτήν πρέπει να επιδείξουν περισσότερη ειλικρίνεια στις προσπάθειές τους να αποκαταστήσουν την ειρήνη".

Άλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είναι σαφείς οι λόγοι για το νέο κύμα βίας, που εκδηλώθηκε στην δυτική συνοικία Οράντζι στις αρχές του Ιουλίου, όταν είχαν σκοτωθεί 100 άνθρωποι μέσα σε μόλις τρεις ημέρες. Το παραστρατιωτικό σώμα των Ρέιντζερς κατέλαβε τον έλεγχο της περιοχής αλλά η βία εξαπλώθηκε σε άλλα τμήματα της πόλης, όπου ζουν πάνω από 18 εκατομμύρια άνθρωποι.

Πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν (HRCP) ανέφερε ότι 1.138 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Καράτσι τους πρώτους έξι μήνες του 2011, με τους 490 να χαρακτηρίζονται θύματα πολιτικής, εθνοτικής και σεκταριστικής βίας. Με ανακοίνωσή της, η HRCP κάλεσε σήμερα να υπάρξει πολιτική λύση στη βία.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr