ΔΙΕΘΝΗ

Oι «παράδεισοι» της μακροζωίας

Δημοσίευση 6 Αυγούστου 2011, 10:41 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Oι «παράδεισοι» της μακροζωίας
Facebook Twitter Whatsapp
To πριγκηπάτο του Μονακό, της ανέμελης και πολυτελούς ζωής, είναι η χώρα με το μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης στον κόσμο και μάλιστα, με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη, ενώ την ίδια ώρα, η Αγκόλα αποδεικνύεται ότι είναι ο τόπος στον οποίο μπορεί κάποιος να ζήσει... λιγότερο.
To πριγκηπάτο του Μονακό, της ανέμελης και πολυτελούς ζωής, είναι η χώρα με το μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης στον κόσμο και μάλιστα, με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη, ενώ την ίδια ώρα, η Αγκόλα αποδεικνύεται ότι είναι ο τόπος στον οποίο μπορεί κάποιος να ζήσει... λιγότερο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του World Factbook της CIA που δημοσιεύει το CNN, το μέσο προσδόκιμο ζωής στο Μονακό αγγίζει τα 89,73 έτη, με το Μακάο να ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση, με 84,41. Όσο για την Ελλάδα; Καταλαμβάνει την 30η θέση παγκοσμίως με 79,92 έτη, δείχνοντας ότι η μεσογειακή διατροφή «χαρίζει» χρόνια.

Είναι ενδεικτικό ότι στο πριγκηπάτο οι άνθρωποι ζουν κατά μέσο όρο 10 χρόνια περισσότερα σε σχέση με τις ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται στην 49η θέση παγκοσμίως, με 78,37 έτη. Στην τρίτη θέση είναι το Σαν Μαρίνο (83,01), στην Τεταρτη η Ανδόρα (82,43) και στην πέμπτη η Ιαπωνία (82,25).

Σημειώνεται ότι το προσδόκιμο επιβίωσης στον κόσμο αγγίζει τα 67,07 έτη.

Είκοσι εννιά κράτη έχουν προσδόκιμο άνω των 80 ετών, ενώ στον αντίποδα, οκτώ πέφτουν κάτω από τα 50 χρόνια ζωής. Το πολύπαθο Αφγανιστάν, με 45,02 έτη είναι μέσα στη θλιβερή λίστα των οκτώ χωρών, με τις υπόλοιπες χώρες να προέρχονται από την Αφρική.

Η Αγκόλα, έχει προσδόκιμο επιβίωσης μόλις τα 38,76 έτη, με τον 27ετή εμφύλιο πόλεμο που τερματίστηκε το 2002, να παίζει ιδιαίτερο ρόλο. Παράλληλα, η χώρα της Μαύρης Ηπείρου, έχει το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων στον κόσμο, με 23,4 θανάτους το χρόνο, για κάθε 1.000 κατοίκους.Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr