ΔΙΕΘΝΗ

H Τουρκία «μπλοκάρει» τις γεωτρήσεις στην Κύπρο

Δημοσίευση 6 Αυγούστου 2011, 12:53 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
H Τουρκία «μπλοκάρει» τις γεωτρήσεις στην Κύπρο
Facebook Twitter Whatsapp
Οι ενέργειες αναζήτησης πετρελαίου, ή φυσικού αερίου, στην υφαλοκρηπίδα της ανατολικής Μεσογείου, που σχεδιάζει η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο και δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, λέει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι ενέργειες αναζήτησης πετρελαίου, ή φυσικού αερίου, στην υφαλοκρηπίδα της ανατολικής Μεσογείου, που σχεδιάζει η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο και δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, λέει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Με ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε με αφορμή «πληροφορίες και επίσημες ανακοινώσεις περί έναρξης τον ερχόμενο Οκτώβριο εργασιών γεώτρησης», καλεί τη διεθνή κοινότητα «να κινηθεί με υπευθυνότητα και να μην ενθαρρύνει τις ενέργειες αυτές της ελληνοκυπριακής πλευράς». Το τουρκικό υπουργείο ζητεί από «τις εταιρείες και τις χώρες που έχουν ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα».

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι οι σχετικές άδειες, που έχει εκδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, «δεν ισχύουν».

«Το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει ότι η οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών γίνεται μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών, λαμβανομένων υπόψη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων όλων των πλευρών», αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «αντίθετα προς το Διεθνές Δίκαιο προσπαθεί από το 2003 να συνάψει διμερείς συμφωνίες».

«Οι συμφωνίες αυτές και οι δραστηριότητες αναζήτησης πετρελαίου / φυσικού αερίου επηρεάζουν αρνητικά την επίλυση του Κυπριακού και γίνονται αιτία για νέες διαφωνίες μεταξύ των χωρών της περιοχής», λέει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε ενέργειες, ή και να υπογράφει συμφωνίες, σχετικά με τις φυσικές πηγές, που ανήκουν σε όλο το νησί», υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο και προσθέτει πως τέτοιες ενέργειες θίγουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, «που είναι ιδρυτικός λαός».

«Σε αυτή την περίοδο που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του μέλλοντος του νησιού είναι ολοφάνερο ότι τέτοιου είδους μονόπλευρες δραστηριότητες είναι επικίνδυνες», σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση και επαναλαμβάνεται ότι η συμπεριφορά αυτή «είναι παράδειγμα ανευθυνότητας και επηρεάζει αρνητικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

«Κανένας δεν θα πρέπει να αμφιβάλει για το ότι η Τουρκία και η ΤΔΒΚ θα κάνουν τα απαραίτητα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Επίσης, η ΚΕ του ΑΚΕΛ χαιρετίζει τη θέση του Κινήματος Οικολόγων για αποπυρηνικοποίηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και θεωρεί ότι «η Μεσόγειος θάλασσα, περιοχές της οποίας βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου και εκμετάλλευσης, πρέπει να αποτελέσει λεκάνη ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας για τους λαούς και όχι μπαρουταποθήκη».

 Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας ότι η Κύπρος δεν έχει το δικαίωμα και δεν πρέπει να αξιοποιήσει τυχόν κοιτάσματα φυσικού αερίου, πριν από τη λύση του Κυπριακού, το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η «πρέπουσα αντίδραση» από τουρκικής πλευράς, δεν είναι οι απειλές, αλλά η ενεργή συμβολή της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού, την απελευθέρωση και επανένωση του νησιού.

  

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr