ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Οι λίβυοι αντικαθεστωτικοί έχουν ήδη σχεδιάσει την μετά Καντάφι εποχή

Δημοσίευση 8 Αυγούστου 2011, 12:18 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Βρετανία: Οι λίβυοι αντικαθεστωτικοί έχουν ήδη σχεδιάσει την μετά Καντάφι εποχή
Facebook Twitter Whatsapp
Ένα υπόμνημα των λίβυων αντικαθεστωτικών για τη μετά Καντάφι εποχή προτείνει τη διατήρηση των περισσότερων υποδομών του νυν καθεστώτος ώστε να αποτραπεί το χάος στη χώρα, όμοιο με αυτό που γνώρισε το Ιράκ μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν, γράφει σήμερα η εφημερίδα Times.
Ένα υπόμνημα των λίβυων αντικαθεστωτικών για τη μετά Καντάφι εποχή προτείνει τη διατήρηση των περισσότερων υποδομών του νυν καθεστώτος ώστε να αποτραπεί το χάος στη χώρα, όμοιο με αυτό που γνώρισε το Ιράκ μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν, γράφει σήμερα η εφημερίδα Times. Το υπόμνημα αυτό των 70 σελίδων, που περιήλθε στην κατοχή της βρετανικής εφημερίδας, επεξεργάστηκαν λίβυοι αντικαθεστωτικοί που συγκροτούν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο. Οι αντικαθεστωτικοί αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι έχουν μικρή πιθανότητα να ανατρέψουν τον ηγέτη του καθεστώτος, αλλά εκτιμούν ότι εσωτερικές έριδες θα τον αναγκάσουν να φύγει.

Οι λίβυοι αντάρτες υπολογίζουν σε μια "επιχειρησιακή δύναμη στην Τρίπολη" που αποτελείται από 10.000 έως 15.000 άνδρες, για την εγγύηση της ασφάλειας της πρωτεύουσας και τη σύλληψη των οπαδών του Μουάμαρ Καντάφι.

Σύμφωνα με το σχέδιο, περίπου 5.000 αστυνομικοί θα στρατολογηθούν για να χρησιμεύσουν ως δυνάμεις ασφαλείας της προσωρινής κυβέρνησης.

Οι αντικαθεστωτικοί δηλώνουν ότι 800 αξιωματούχοι της σημερινής κυβέρνησης έχουν ήδη συμφωνήσει στο σχέδιο αυτό και θα μπορούσαν να σχηματίσουν τον πυρήνα μιας νέας κυβέρνησης, προσθέτει η εφημερίδα.

Η αναφορά επισημαίνει πώς οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές και ο ενεργειακός τομέας θα διασφαλιστούν, μερικές ώρες μετά την κατάρρευση του καθεστώτος.

Οι αντικαθεστωτικοί, σύμφωνα πάντα με το υπόμνημα, υπολογίζουν σε μεγάλο βαθμό στις αποσκιρτήσεις. Εκτιμούν ότι σχεδόν το 70% των υψηλόβαθμων αξιωματούχων θα συμμετάσχουν στο νέο καθεστώς.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε τη γνησιότητα του υπομνήματος, αλλά ζήτησε από τη βρετανική εφημερίδα να μην αναφέρει ορισμένα σημαντικά σημεία που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την επιχείρηση που είναι σε εξέλιξη.

Ο Αρεφ Αλι Νάγιεντ, ο υπεύθυνος του πυρήνα σχεδιασμού για την «επιχειρησιακή δύναμη», δήλωσε ότι είναι σημαντικό ο κόσμος να «ξέρει ότι υπάρχει ένα σχέδιο».

«Αυτό που έχετε στα χέρια σας, είναι ένα πρώτο προσχέδιο. Τώρα εργαζόμαστε σε κάτι πιο σημαντικό», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr