ΔΙΕΘΝΗ

Η λαϊκή δυσαρέσκεια βάζει σε σκέψεις τον Νετανιάχου

Δημοσίευση 9 Αυγούστου 2011, 11:03 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η λαϊκή δυσαρέσκεια βάζει σε σκέψεις τον Νετανιάχου
Facebook Twitter Whatsapp
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε έτοιμος να επανεξετάσει την προσέγγισή του στην οικονομία για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός αυξανόμενου κινήματος κοινωνικής δυσαρέσκειας, γράφει σήμερα η εφημερίδα Haaretz.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε έτοιμος να επανεξετάσει την προσέγγισή του στην οικονομία για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός αυξανόμενου κινήματος κοινωνικής δυσαρέσκειας, γράφει σήμερα η εφημερίδα Haaretz. "Κατανοώ ότι επιβάλλεται μια αλλαγή στην τακτική μου", δήλωσε σήμερα ο Νετανιάχου στον καθηγητή Μάνιουελ Τράτζενμπεργκ, έναν οικονομολόγο που διευθύνει ένα πάνελ εμπειρογνωμόνων αρμόδιο να εξετάσει μεταρρυθμίσεις με τους κοινωνικούς εταίρους και να παρουσιάσει προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή στην κυβέρνηση για έγκριση.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είναι ένθερμος υποστηρικτής των ιδιωτικοποιήσεων και του νεοφιλελευθερισμού και επαίρεται για τις αξιοζήλευτες επιδόσεις της ισραηλινής οικονομίας που επιτεύχθηκαν χάρη στις μεθόδους του.

Σύμφωνα με την Haaretz, έτσι απάντησε ο Νετανιάχου στον καθηγητή Τράτζενμπεργκ ο οποίος τον προειδοποίησε ότι "θα πρέπει να αλλάξει τη σειρά των εθνικών προτεραιοτήτων ώστε να μειωθεί το βάρος για το λαό".

Ο Τράτζενμπεργκ είπε επίσης στον πρωθυπουργό ότι "τροποποιήσεις του δημοσιονομικού συστήματος μπορεί να αποδεσμεύσουν ορισμένους πόρους αλλά όχι δισεκατομμύρια" σέκελ.

"Θα σας δώσω τα μέσα να υλοποιήσετε την αλλαγή αυτή", απάντησε ο Νετανιάχου στο συνομιλητή του, ενώ οι δύο συμφώνησαν ότι θα πρέπει ωστόσο να διατηρηθεί το πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού, που καταρτίστηκε για τις χρήσεις δύο οικονομικών ετών στο Ισραήλ, σύμφωνα με την Χααρέτζ.

Η ομάδα υπό τον καθηγητή Τράτζενμπεργκ συγκροτείται από 14 μόνιμα μέλη, εκ των οποίων πέντε πανεπιστημιακοί του ιδιωτικού τομέα.

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε την Κυριακή τη σύσταση της ομάδας αυτής διευκρινίζοντας ότι οι εμπειρογνώμονες θα πρέπει να "ακούσουν όλο τον κόσμο για να προτείνουν λύσεις, ακόμη κι αν δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα".

Με αυτό τον τρόπο απάντησε στο ξέσπασμα πριν από τουλάχιστον τρεις εβδομάδες ενός κινήματος κοινωνικής δυσαρέσκειας που κλιμακώθηκε το Σάββατο όταν τουλάχιστον 300.000 διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους του Τελ-Αβίβ και άλλων πόλεων ζητώντας "κοινωνική δικαιοσύνη".

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr