ΔΙΕΘΝΗ

Στους δρόμους οι φοιτητές στη Χιλή

Δημοσίευση 10 Αυγούστου 2011, 08:52 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Στους δρόμους οι φοιτητές στη Χιλή
Facebook Twitter Whatsapp
Περισσότεροι από 130.000 φοιτητές και καθηγητές βγήκαν στους δρόμους των πόλεων της Χιλής την Τρίτη, ζητώντας για μια ακόμα φορά τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, πολλές από τις διατάξεις του οποίου κρατούν από την εποχή του δικτάτορα Πινοτσέτ.
Περισσότεροι από 130.000 φοιτητές και καθηγητές βγήκαν στους δρόμους των πόλεων της Χιλής την Τρίτη, ζητώντας για μια ακόμα φορά τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, πολλές από τις διατάξεις του οποίου κρατούν από την εποχή του δικτάτορα Πινοτσέτ. Δεν έλειψαν και τα επεισόδια με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν αρκετές συλλήψεις.

Περίπου 100.000 άτομα διαδήλωσαν στο κέντρο του Σαντιάγο, ενώ άλλες 30.000 νέων βγήκαν στους δρόμους άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας.

Η αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή εδώ και αρκετές εβδομάδες, ενώ μόνο για τις διαδηλώσεις που έγιναν την Τρίτη κινητοποιήθηκαν 1.300 αστυνομικοί με στρατιωτική εξάρτυση.

Το εκπαιδευτικό έχει εξελιχθεί σε «πονοκέφαλο» για τον συντηρητικό πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα, η δημοτικότητα του οποίου είναι εξαιρετικά χαμηλή, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες της κοινής γνώμης που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα El Pais, το φοιτητικό κίνημα έχει κερδίσει την αναγνώριση των πολιτών: περίπου το 80% των Χιλιανών τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης.

Οι φοιτητές ζητούν από την κυβέρνηση να αλλάξει το σύστημα χρηματοδότησης, το οποίο σήμερα επιβαρύνει την οικογένεια και είναι δυσβάσταχτο για όσους δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να στηρίξουν τις σπουδές των παιδιών τους.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι νέοι να ξεκινούν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία υπερχρεωμένοι.

Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τους φοιτητές ότι καλούν σε διαδηλώσεις - συχνά μέσω κοινωνικής δικτύωσης - χωρίς να είναι σε θέση να ελέγξουν το μέγεθός τους. Συνέδεσε μάλιστα τα περιστατικά βίας με το κίνημα.

«Δεν έχουν μόνο οι φοιτητές δικαιώματα. Και όλοι οι υπόλοιποι Χιλιανοί έχουν. Έχει έρθει η ώρα για τους φοιτητές να το ξανασκεφτούν. Καλούν σε διαδηλώσεις που είναι πέρα από τον έλεγχό τους», δήλωσε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr