ΔΙΕΘΝΗ

Tον στρατό φωνάζει ο Κάμερον!

Δημοσίευση 11 Αυγούστου 2011, 15:45 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Tον στρατό φωνάζει ο Κάμερον!
Facebook Twitter Whatsapp
Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καλέσει το στρατό σε περίπτωση που επαναληφθούν τα βίαια επεισόδια των προηγούμενων ημερών, ώστε η αστυνομία να έχει μεγαλύτερη ευχέρεια να αντιμετωπίσει τους ταραξίες, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στο κοινοβούλιο, που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα με θέμα τα βίαια επεισόδια διακόπτοντας τη θερινή διακοπή των εργασιών του.
Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καλέσει το στρατό σε περίπτωση που επαναληφθούν τα βίαια επεισόδια των προηγούμενων ημερών, ώστε η αστυνομία να έχει μεγαλύτερη ευχέρεια να αντιμετωπίσει τους ταραξίες, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στο κοινοβούλιο, που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα με θέμα τα βίαια επεισόδια διακόπτοντας τη θερινή διακοπή των εργασιών του. «Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να βεβαιωθεί ότι λαμβάνονται υπόψη όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και το αν υπάρχουν κάποιες αποστολές που μπορεί να αναλάβει ο στρατός ώστε περισσότεροι αστυνομικοί να είναι διαθέσιμοι στην πρώτη γραμμή», δήλωσε ο Κάμερον.

Ο βρετανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε άλλωστε ότι οι υπεύθυνοι για τις λεηλασίες και τα επεισόδια θα εντοπιστούν και θα τιμωρηθούν.

«Η αντεπίθεση έχει πραγματικά ξεκινήσει», είπε προσθέτοντας απευθυνόμενος στους δράστες: «Θα πληρώσετε για ό,τι έχετε κάνει».

Ο Κάμερον διαβεβαίωσε ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα παραμείνει στους δρόμους του Λονδίνου η αυξημένη δύναμη των 16.000 αστυνομικών, ενώ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα δώσει τη δικαιοδοσία στην αστυνομία να ζητά από υπόπτους για εγκλήματα να αφαιρούν τις μάσκες ή οποιοδήποτε άλλο κάλυμμα προσώπου φορούν.

Δεσμεύθηκε εξάλλου ότι θα πατάξει τις «συμμορίες», ενώ υποσχέθηκε ότι οι άνθρωποι που είδαν τα σπίτια ή τα μαγαζιά τους να καταστρέφονται από τα επεισόδια θα λάβουν αποζημίωση ακόμη κι αν είναι ανασφάλιστοι.

Ο Κάμερον χαρακτήρισε τους ταραχοποιούς εγκληματίες και διέψευσε ότι τα επεισόδια συνδέονται με κοινωνικές εντάσεις σχετικά με τις σχεδιαζόμενες περικοπές.

Δεν πρόκειται «για πολιτική, ούτε για διαδήλωση, αλλά για κλοπή», δήλωσε. «Δεν θα επιτρέψουμε να κυριαρχήσει στους δρόμους μας ένα κλίμα φόβου», υπογράμμισε.

Εξάλλου ένα χρόνο πριν τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο η Βρετανία πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι «μία χώρα καταστροφής, αλλά μία χώρα που χτίζει», επεσήμανε ο βρετανός πρωθυπουργός.

«Πρέπει να δείξουμε στον κόσμο, που μοιάζει κατάπληκτος, ότι οι δράστες των επεισοδίων (...) δεν είναι σε καμία περίπτωση εκπρόσωποι της χώρας μας», είπε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr