ΔΙΕΘΝΗ

Αντισυνταγματικό άρθρο του νομοσχεδίου Ομπάμα για την Υγεία

Δημοσίευση 12 Αυγούστου 2011, 21:03 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αντισυνταγματικό άρθρο του νομοσχεδίου Ομπάμα για την Υγεία
Facebook Twitter Whatsapp
Εφετείο των ΗΠΑ έκρινε σήμερα αντισυνταγματικό ένα αμφιλεγόμενο άρθρο του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας που είχε προωθήσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και το οποίο απαιτούσε από τους Αμερικανούς πολίτες να αγοράζουν υποχρεωτικά ασφάλιση υγείας. Αντίδραση του Λευκού Οίκου.
Εφετείο των ΗΠΑ έκρινε σήμερα αντισυνταγματικό ένα αμφιλεγόμενο άρθρο του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας που είχε προωθήσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και το οποίο απαιτούσε από τους Αμερικανούς πολίτες να αγοράζουν υποχρεωτικά ασφάλιση υγείας. Αντίδραση του Λευκού Οίκου. Το Ομοσπονδιακό Εφετείο της 11ης Περιφέρειας, που έχει την έδρα του στην Ατλάντα, έκρινε ότι "το Κογκρέσο υπερέβη των εξουσιών του" όταν ενέκρινε το νομοσχέδιο που υποχρεώνει τους Αμερικανούς να αγοράζουν ασφάλιση υγείας, επί ποινή προστίμου.

Παράλληλα, όμως, οι δικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, αφαιρουμένης της συγκεκριμένης διάταξης, το υπόλοιπο νομοσχέδιο μπορεί να ισχύσει ως έχει.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο είναι συνταγματικό στο σύνολό του, κάτι που αναμένεται πλέον να κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Εναντίον του νομοσχεδίου είχαν προσφύγει 26 από τις Πολιτείες των ΗΠΑ, με το αιτιολογικό ότι το Κογκρέσο δεν μπορεί να υποχρεώσει τους Αμερικανούς να αγοράζουν ασφάλιση υγείας. Οι Πολιτείες υποστήριζαν ότι η συγκεκριμένη διάταξη, η οποία επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ το 2014, είναι αντισυνταγματική.

Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά επιμένει ότι με το νομοσχέδιο αυτό θα μπει φρένο στις υπέρογκες δαπάνες για την υγεία και θα αποκτήσουν ασφαλιστική κάλυψη περισσότεροι από 30 εκατομμύρια Αμερικανοί, που σήμερα είναι ανασφάλιστοι.

Να σημειωθεί ότι το Εφετείο της 6ης Περιφέρειας, που εδρεύει στο Σινσινάτι, έχει κρίνει συνταγματική τη ρύθμιση, ενώ το Εφετείο της 4ης Περιφέρειας, που εδρεύει στο Ρίτσμοντ, δεν έχει ακόμη αποφανθεί για το θέμα. Κατά της απόφασης του Εφετείου του Σινσινάτι έχει ασκηθεί αίτημα για αναίρεση, το οποίο θα εκδικαστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Με σημερινό ανακοινωθέν του ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, εκφράζει την "έντονη διαφωνία του" με την απόφαση. Στο ίδιο ανακοινωθέν εκφράζεται η πρόβλεψη ότι "η εν λόγω δικαστική απόφαση εν καιρώ θα καταρριφθεί".

"Η σημερινή δικαστική απόφαση είναι μία, μόνον, απ τις πολλές που θα εκδοθούν για το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, τις ερχόμενες εβδομάδες, τους ερχόμενους μήνες. Τελικά, είμαστε βέβαιοι ότι το νομοσχέδιό μας θα κριθεί συνταγματικό", τονίζει το ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου, που υπογράφει η κα Στέφανι Κάτερ.


Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr