ΔΙΕΘΝΗ

Δυναμικές κινητοποιήσεις «αγανακτισμένων» το Σάββατο στο Ισραήλ

Δημοσίευση 12 Αυγούστου 2011, 22:18 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Δυναμικές κινητοποιήσεις «αγανακτισμένων» το Σάββατο στο Ισραήλ
Facebook Twitter Whatsapp
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες αναμένεται να λάβουν μέρος σε διαδηλώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι η κοινωνικοοικονομική δυσαρέσκεια η οποία σαρώνει τη χώρα είναι πανεθνική και δεν περιορίζεται στα κυριότερα αστικά κέντρα.
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες αναμένεται να λάβουν μέρος σε διαδηλώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι η κοινωνικοοικονομική δυσαρέσκεια η οποία σαρώνει τη χώρα είναι πανεθνική και δεν περιορίζεται στα κυριότερα αστικά κέντρα. Για πρώτη φορά αφότου οι μη-βίαιες κινητοποιήσεις άρχισαν, σχεδόν πριν από ένα μήνα, δεν προγραμματίζεται να γίνει κάποια μεγάλη κινητοποίηση στο Τελ Αβίβ.

Αντ’ αυτού, πορείες σχεδιάζεται να γίνουν σε 11 άλλες πόλεις, με τις κυριότερες να αναμένονται στην πόλη Μπερσέμπα στο νότο και Αφούλα στο βορρά.

Εκτιμάται ότι 300.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το περασμένο Σάββατο, κατά κύριο λόγο στο Τελ Αβίβ αλλά και σε άλλες πόλεις, στην μεγαλύτερη τέτοια κινητοποίηση στην ιστορία του Ισραήλ.

"Θα συνενώσουμε όσο περισσότερους ανθρώπους είναι δυνατόν και θα επιδείξουμε αλληλεγγύη προς όλους όσοι βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από πλευράς στέγασης, υγείας, απασχόλησης, κ.ά., από εκείνους που ζουν στην περιοχή (του Τελ Αβίβ)", φέρεται να δήλωσε σήμερα ο Γιονατάν Λεβί, ένας από τους ηγέτες των διαδηλωτών, στην εφημερίδα Jerusalem Post.

Οι κινητοποιήσεις άρχισαν στα μέσα Ιουλίου, όταν ακτιβιστές είχαν στήσει τέντες σε μια πολυτελή περιοχή, στη Λεωφόρο Ρότσιλντ, για να διαμαρτυρηθούν για το υψηλό κόστος των ενοικίων.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντέδρασε στις διαδηλώσεις διορίζοντας μια 22μελή επιτροπή για να συναντηθεί με τους διαδηλωτές και να υποβάλει προτάσεις στην 16μελή ομάδα των υπουργών που θεωρούνται συναρμόδιοι για κοινωνικοοικονομικά θέματα.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου ανακοίνωσε επίσης ότι θα ανεγείρει νέες κατοικίες σε διάφορους οικισμούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, γεγονός που επικρίθηκε έντονα από ειρηνιστικές οργανώσεις της χώρας ως κυνική απόπειρα εκμετάλλευσης των κινητοποιήσεων αλλά και ξένες κυβερνήσεις ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr