ΔΙΕΘΝΗ

Κινέζος συνελήφθη στο Κονγκό για παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου

Δημοσίευση 12 Αυγούστου 2011, 22:12 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κινέζος συνελήφθη στο Κονγκό για παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου
Facebook Twitter Whatsapp
Κινέζος πολίτης, εδώ και χρόνια μόνιμος κάτοικος Κονγκό, καταδικάστηκε σήμερα πρωτόδικα σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, όμως χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή του, επειδή εμπορευόταν παράνομα ελεφαντόδοντο.
Κινέζος πολίτης, εδώ και χρόνια μόνιμος κάτοικος Κονγκό, καταδικάστηκε σήμερα πρωτόδικα σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, όμως χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή του, επειδή εμπορευόταν παράνομα ελεφαντόδοντο. Η ποινή περικλείει την καταβολή προστίμου συνολικώς 10.500 ευρώ, ως διαφυγόντες δασμούς και ηθική αποζημίωση.Όπως σχολίασε ο κ. Ναφτάλι Χόνινγκ, ο συντονιστής της ειδικής νομοθεσίας του Κονγκό για την προστασία από το παράνομο εμπόριο των ζώων (νομοθεσία PALF),ο οποίος ηγείται και μιας μη-κυβερνητικής οργάνωσης με αποστολή της αυτήν ακριβώς την προστασία, "μάς χαροποιεί αυτή η απόφαση του δικαστηρίου της Λιμπρβίλ, εμάς που διαφυλάσσουμε το περιβάλλον. Με την απόφαση σημειώνεται βέβαια πρόοδος, όμως για να προστατευθεί η πανίδα μας πολλά απομένει ακόμα να γίνουν".

Η σύλληψη του 35χρονου Κινέζου έγινε στην αρχή του χρόνου στο διεθνές αεροδρόμιο Μάγια-Μάγια της Μπραζαβίλ, την ώρα που θα επιβιβαζόταν στο αεροπλάνο για το Ναϊρόμπι (Κένυα), στην προσπάθεια να γυρίσει με το παράνομο εμπόρευμα στο Πεκίνο.

Βρέθηκαν στις αποσκευές του τρία αγάλματα και 80 στήλες από ελεφαντόδοντο, περιδέραια με χάντρες του ιδίου υλικού, πολλά τυπικά τοπικά ενθύμια με εγχάρακτο ελεφαντόδοντο, τα "χάνκος". Τη "συλλογή" παράνομου εμπορεύματος έκλειναν, ούτε λίγο ούτε πολύ, περίπου 10 κιλά ατόφιου ελεφαντόδοντου.

Ο ελέφαντας απολαμβάνει ειδικής προστασίας στο Κονγκό. Στα τέλη του 2008, έτος για το οποίο υπάρχουν στοιχεία, στην επικράτειά του κυκλοφορούσαν περίπου 13.000 ελέφαντες.

Μεγάλο τμήμα της επικράτειας του αφρικανικού κράτους --342 τετρ.χλμ.-- είναι δασωμένο, ένα προνομιακό περιβάλλον για τα συμπαθή παχύδερμα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr