ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Έκτακτη σύνοδος του κοινοβουλίου για την κοινωνική κρίση

Δημοσίευση 16 Αυγούστου 2011, 13:40 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ισραήλ: Έκτακτη σύνοδος του κοινοβουλίου για την κοινωνική κρίση
Facebook Twitter Whatsapp
Οι ισραηλινοί βουλευτές διέκοψαν σήμερα τις διακοπές τους για μια έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας της Κνεσέτ με θέμα το χωρίς προηγούμενο κύμα κοινωνικής αμφισβήτησης που συγκλονίζει από τα μέσα Ιουλίου το Ισραήλ.
Οι ισραηλινοί βουλευτές διέκοψαν σήμερα τις διακοπές τους για μια έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας της Κνεσέτ με θέμα το χωρίς προηγούμενο κύμα κοινωνικής αμφισβήτησης που συγκλονίζει από τα μέσα Ιουλίου το Ισραήλ.
"Αυτή η έκτακτη σύνοδος ζητήθηκε από 25 βουλευτές και θα είναι αφιερωμένη στα ζητήματα που δημιουργούνται από το κύμα διαμαρτυριών κατά του υψηλού κόστους της ζωής στο Ισραήλ", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου Γιόταμ Γιακίρ.

Μαζικές διαδηλώσεις κατά της ακριβής ζωής και υπέρ της "κοινωνικής δικαιοσύνης" διεξάγονται κάθε εβδομάδα από τις 14 Ιουλίου στους δρόμους του Ισραήλ.

Οι διαδηλώσεις αυτές υποστηρίζονται από περισσότερους από το 80% του πληθυσμού, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

"Οι διαδηλωτές εξέθεσαν τα προβλήματα και πρέπει να αγωνιστούμε για το μέλλον των παιδιών μας καθώς και για τα κονδύλια που πρέπει να αφιερωθούν σ' αυτό, επειδή δεν υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη στο Ισραήλ. Μια θεμελιώδης αλλαγή των οικονομικών και κοινωνικών προτεραιοτήτων είναι απαραίτητη", δήλωσε κατά την έναρξη της συζήτησης η Τζίπι Λίβνι, αρχηγός του κεντρώου αντιπολιτευόμενου κόμματος Καντίμα.

"Οι διαδηλωτές είναι κυρίως νέοι. Υπηρετούν στο στρατό, είναι πτυχιούχοι και εργάζονται. Έχουν το δικαίωμα να ξέρουν πώς χρησιμοποιούνται οι φόροι τους. Έχουν το δικαίωμα να ζουν αξιοπρεπώς εδώ αντί να αναγκάζονται να πηγαίνουν στο εξωτερικό, επειδή δεν υπάρχει ελπίδα", πρόσθεσε.

Στο τέλος της συζήτησης, ο Μπένι Μπεγκίν, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου του (δεξιού) κόμματος Λικούντ, θα απαντήσει εξ ονόματος της κυβέρνησης, σύμφωνα με μια κοινοβουλευτική πηγή. Ούτε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ούτε ο υπουργός Οικονομικών Γιουβάλ Στάινιτς συμμετέχουν στη συζήτηση.

Κρατώντας κόκκινες και μαύρες σημαίες, εκατοντάδες διαδηλωτές άρχισαν αργά το πρωί πορεία στους δρόμους της Ιερουσαλήμ για να συγκλίνουν προς την Κνεσέτ με συνθήματα "κοινωνική δικαιοσύνη!" και "καταρρέουμε εξαιτίας της ακριβής ζωής!".

Το Σάββατο συγκεντρώσεις οργανώθηκαν σ' όλη τη χώρα. Κινητοποιήθηκαν 50.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, 100.000 σύμφωνα με τους οργανωτές.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύθηκε να βρει "συγκεκριμένες λύσεις" για να μειωθεί το κόστος της ζωής και οι κοινωνικές αποκλίσεις στο Ισραήλ, όμως υπενθύμισε πως πρέπει κανείς να υπακούσει σε ορισμένους "καταναγκασμούς" για να πραγματοποιήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Υπενθύμισε την ανάγκη να διατηρηθεί το πλαίσιο του προϋπολογισμού και να ληφθεί υπόψη "η σοβαρή δόνηση" που σημειώνεται αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια οικονομία.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr