ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο:Το Facebook βοήθησε στην αποτροπή επιθέσεων

Δημοσίευση 17 Αυγούστου 2011, 09:31 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Λονδίνο:Το Facebook βοήθησε στην αποτροπή επιθέσεων
Facebook Twitter Whatsapp
Δύο νεαροί άνδρες καταδικάστηκαν σήμερα στη Βρετανία σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για υποκίνηση σε επεισόδια μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης στη διάρκεια των ταραχών που συγκλόνισαν τη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα.
Δύο νεαροί άνδρες καταδικάστηκαν σήμερα στη Βρετανία σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για υποκίνηση σε επεισόδια μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης στη διάρκεια των ταραχών που συγκλόνισαν τη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Τζόρνταν Μπλάκσοου, 20 ετών, είχε δημιουργήσει στο Facebook μία σελίδα με τίτλο: «Καταστρέψτε την πόλη του Νόρθουιτς» (στη βορειοδυτική Αγγλία). Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Μάρτιν ΜακΡομπ η σελίδα δημιουργήθηκε στις 9 Αυγούστου.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος, ο Πέρι Σάτκλιφ-Κίναν, 22 ετών, υποκίνησε σε ταραχές στη συνοικία του στο Ουάρινγκτον (στη βορειοδυτική Αγγλία) δημιουργώντας μία σελίδα στο Facebook με τίτλο: «Ας οργανώσουμε ταραχές».

Οι δύο άνδρες «χρησιμοποίησαν το Facebook για να οργανώσουν και να ενορχηστρώσουν σοβαρές ταραχές την ώρα που ανάλογα επεισόδια σημειώνονταν και σε άλλες περιοχές της χώρας», δήλωσε ο εισαγγελέας στο δικαστήριο του Τσέστερ, στη βορειοδυτική Αγγλία.

Η αστυνομία έδρασε «γρήγορα κλείνοντας αυτές τις σελίδες και διάσφαλισε ότι κανένας δεν θα συμμετάσχει στις ταραχές αυτές. Παρόλα αυτά τα μηνύματα προκάλεσαν μεγάλο πανικό και ένα αίσθημα εξέγερσης στις συνοικές», πρόσθεσε ο ΜακΡομπ.

«Αν θυμηθούμε σε ποιο βαθμό η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε ώστε να υποκινηθούν οι άνθρωποι να διαπράξουν εγκληματικές πράξεις (στη διάρκεια των ταραχών της προηγούμενης εβδομάδας), είναι εύκολο να καταλάβει κανείς» για ποιο λόγο οι δύο κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε 4 χρόνια φυλάκιση, εκτίμησε ο Φιλ Τόμσον αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας.

Πώς στήθηκε η επιχείρηση από την αστυνομία

Η βρετανική Αστυνομία απέτρεψε επιθέσεις στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Λονδίνου και στο εμπορικό κέντρο της πόλης, παίρνοντας πληροφορίες για τα σχέδια μέσα από μηνύματα στο Twitter και στο δίκτυο των κινητών Blackberry.

Οι συζητήσεις στα δίκτυα έκαναν λόγο για χτυπήματα στο Ολυμπιακό κέντρο και στα εμπορικά κέντρα του Γουεστφίλντς αλλά και την Όξφορντ Στριτ, στο κέντρο του Λονδίνου.

«Καταφέραμε να ασφαλίσουμε τα σημεία και πράγματι δεν υπήρξε καμία καταστροφή», είπε ο αξιωματούχος.

Αν και σε πολλές συνοικίες του Λονδίνου –κυρίως στα νότια και τα ανατολικά- καταγράφηκαν δεκάδες περιστατικά βανδαλισμών και λεηλασιών, στο κέντρο τα πράγματα ήταν μάλλον ήρεμα και δεν καταγράφηκαν περιστατικά βίας.

Ακόμη, μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υπηρεσιακός αρχηγός της Αστυνομίας, Τιμ Γκόντγουιν είπε ότι σκέφτηκε να ζητήσει από τις Αρχές να διακόψουν την πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα.

«Η νομιμότητα αυτής της κίνησης είναι αμφισβητήσιμη», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι τα δίκτυα είναι «πολύτιμες πηγές πληροφοριών».

Πάντως είπε ότι όλο αυτή η «κουβεντούλα» που γίνεται στα δίκτυα μπορεί να παράσχει χρήσιμες πληροφορίες αλλά να είναι παραπλανητική, πέρα από το τεράστιο όγκο των δεδομένων που συλλέγουν οι Αρχές.

Χαρακτηριστικά, την περασμένη Δευτέρα, την χειρότερη ημέρα των επεισοδίων, είπε ο εκπρόσωπος των Αρχών, έφτανε στην Αστυνομία μία πληροφορία το δευτερόλεπτο, αν και οι περισσότερες ήταν «προφανώς λανθασμένες ή ανόητες».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr