ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδία: Δύο διαφορετικές δίκες για τον Μλάντιτς

Δημοσίευση 17 Αυγούστου 2011, 13:42 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ολλανδία: Δύο διαφορετικές δίκες για τον Μλάντιτς
Facebook Twitter Whatsapp
Οι εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία πρότειναν να διεξαχθούν δύο διαφορετικές δίκες εις βάρος του Ράτκο Μλάντιτς ώστε να επισπευθεί η ετυμηγορία εις βάρος του πρώην στρατιωτικού διοικητή των Σέρβων της Βοσνίας.
Οι εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία πρότειναν να διεξαχθούν δύο διαφορετικές δίκες εις βάρος του Ράτκο Μλάντιτς ώστε να επισπευθεί η ετυμηγορία εις βάρος του πρώην στρατιωτικού διοικητή των Σέρβων της Βοσνίας. Ο Μλάντιτς συνελήφθη τον Μάιο και εκδόθηκε στη Χάγη μετά από 16 χρόνια κατά τα οποία διέφευγε. Κατηγορείται ότι οργάνωσε τη γενοκτονία 8.000 Μουσουλμάνων, ανδρών και αγοριών, στη Σρεμπρένιτσα το 1995 και την 43μηνη πολιορκία του Σαράγεβο στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 10.000 άνθρωποι.

Κατά την πρώτη εμφάνισή του στο δικαστήριο τον Ιούνιο ο Μλάντιτς δήλωσε "σοβαρά ασθενής" και απέρριψε τις εις βάρος του κατηγορίες ως "απεχθείς" και "τερατώδεις". Οι συνήγοροί του επίσης εξέφρασαν ανησυχίες για την υγεία του.

Λόγω της ανησυχίας για την υγεία του και θέλοντας να "μεγιστοποιήσουν την προοπτική απόδοσης δικαιοσύνης για τα θύματα," οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι επιθυμούν να διεξαχθούν δύο διαφορετικές δίκες και να τον δικάσουν πρώτα για τη Σρεμπρένιτσα και στη συνέχεια για το Σαράγεβο και άλλα εγκλήματα.

"Εκδικάζοντας πρώτα την υπόθεση της Σρεμπρένιτσα θα μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα να ολοκληρωθεί η δίκη και να εκδοθεί απόφαση," αναφέρουν οι εισαγγελείς σε δικαστικό έγγραφο με χθεσινή ημερομηνία, που κυκλοφόρησε σήμερα.

Το ΔΠΔ της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία έχει δεχτεί κριτική για τη μεγάλη διάρκεια των δικών με παράδειγμα εκείνη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς που διήρκεσε περισσότερα από τέσσερα χρόνια κι έληξε με τον θάνατό του υπό κράτηση το 2006 και χωρίς να υπάρξει ετυμηγορία.

Οι εισαγγελείς ήθελαν αρχικά να δικάσουν τον Μλάντιτς μαζί με τον πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, αλλά διαχώρισαν τις δύο υποθέσεις πριν από την έναρξη της δίκης του Κάρατζιτς τον Οκτώβριο του 2009.

  

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr