ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Οι εξεγερμένοι «ελέγχουν» το διυλιστήριο στη Ζαουίγια

Δημοσίευση 18 Αυγούστου 2011, 14:54 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Λιβύη: Οι εξεγερμένοι «ελέγχουν» το διυλιστήριο στη Ζαουίγια
Facebook Twitter Whatsapp
Λίβυοι εξεγερμένοι έθεσαν υπό έλεγχο το διυλιστήριο πετρελαίου κοντά στην ακτή στην πόλη Ζαουίγια σήμερα μετά τις μάχες με δυνάμεις πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με ανταποκριτές του Ρόιτερς και του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή και τις δηλώσεις ενός διοικητή τους.
Λίβυοι εξεγερμένοι έθεσαν υπό έλεγχο το διυλιστήριο πετρελαίου κοντά στην ακτή στην πόλη Ζαουίγια σήμερα μετά τις μάχες με δυνάμεις πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με ανταποκριτές του Ρόιτερς και του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή και τις δηλώσεις ενός διοικητή τους. Μικρές ομάδες ανδρών των εξεγερμένων βρίσκονται εντός του συγκροτήματος και δεν είναι πουθενά ορατές δυνάμεις του Καντάφι, ανέφεραν οι ανταποκρίσεις.

Ο διοικητής των ανδρών των εξεγερμένων είπε ότι οι "έχουμε τον έλεγχο του διυλιστηρίου", που θεωρείται στρατηγικής σημασίας για το καθεστώς του Καντάφι, καθώς και κατοικημένες περιοχές, από το βράδυ χθες.

Έπειτα από τέσσερις ημέρες μαχών στη Ζαουίγια, το νοσοκομείο της πόλης παραμένει πάντως πάντα στα χέρια των δυνάμεων που είναι πιστές στο καθεστώς. Οι εξεγερμένοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν "δυσκολίες" στην προσπάθειά τους να πάρουν το νοσοκομείο λόγω της παρουσίας "αμάχων ασθενών" στο εσωτερικό του.

Το διυλιστήριο στη Ζαουίγια, το μόνο στην δυτική Λιβύη, είναι μια από τις τελευταίες πηγές ανεφοδιασμού του καθεστώτος με καύσιμα.

Εξάλλου οι εξεγερμένοι διαβεβαίωσαν πως έχουν "εντοπίσει τις οχυρές θέσεις όλων των μελών" των δυνάμεων του Καντάφι στην πόληΤριάντα χλμ. δυτικότερα, οι εξεγερμένοι ελέγχουν σχεδόν πλήρως τη Σαμπράτα, με την εξαίρεση ενός τμήματος στο ανατολικό κομμάτι της πόλης, από το οποίο δυνάμεις του Καντάφι πραγματοποιούν επίθεση με όλμους. Με τη βοήθεια αεροσκαφών του NATO, οι εξεγερμένοι σκότωσαν 25 άνδρες των πιστών στο καθεστώς δυνάμεων.

Στο μεταξύ οι εξεγερμένοι ανακοίνωσαν πως πήραν επίσης τον έλεγχο της Γαριάν, μιας πόλης περίπου 80 χλμ. νότια της Τρίπολης, σήμερα. Η σημαία των εξεγερμένων ανέμιζε στην κεντρική πλατεία ενώ μέλη τους οδήγησαν ένα άρμα μάχης T-34 και εισήγαγαν ένα αντιαεροπορικό όπλο σε αυτήν.

Η πόλη ελέγχει τη βασική οδό από το νότο στην πρωτεύουσα.

Οι δύο σημερινές εξελίξεις σημαίνουν ότι αποκόπτεται και απομονώνεται περαιτέρω το προπύργιο του Καντάφι, η Τρίπολη, θέτοντας τον επί δεκαετίες ηγέτη της χώρας υπό μια πίεση που δεν έχει προηγούμενο.

Ακόμα, οι εξεγερμένοι που βρίσκονται στο θύλακα της πόλης Μιζουράτα ανακοίνωσαν ότι προέλασαν περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιότερα, στην κατεύθυνση της πόλης Σύρτη, αποκτώντας τον έλεγχο ενός σημείου στρατηγικής σημασίας σε αυτό τον άξονα, το Αμπουκράν. Τέσσερις άνδρες τους σκοτώθηκαν σε μάχες στην διάρκεια της προέλασης αυτής, σύμφωνα με το "Κέντρο πληροφόρησης του στρατιωτικού Συμβουλίου στη Μιζουράτα".

 "Ανιχνευτές των εξεγερμένων διεξήγαγαν επιχειρήσεις αναγνώρισης στην περιοχή και απελευθέρωσαν οικογένειες από τη Μιζουράτα που κρατούνταν όμηροι και χρησιμοποιούνταν ως ανθρώπινες ασπίδες" από δυνάμεις προσκείμενες στον Καντάφι που υποχωρούσαν, κατά την ίδια πηγή.

Οι άνδρες των εξεγερμένων έχουν ανοίξει συνολικά τρία νέα μέτωπα, στην Ατζάιλατ, στα δυτικά, στην αλ Χισά, ανάμεσα σε Μιζουράτα και Σύρτη, και στην Μορζούκ, στα νοτιοανατολικά. Οι μάχες συνεχίζονται πάντοτε στη Μπρέγκα.

Από την πλευρά του το καθεστώς επιμένει ότι οι κινήσεις των εξεγερμένων δεν πρόκειται να οδηγήσουν στην ανατροπή του. "Αυτή είναι μια κρίση που θα κρατήσει μερικές ημέρες ακόμα και μετά -- με το θέλημα του Θεού -- θα την ξεπεράσουμε", δήλωσε ο λίβυος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραήμ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Jana. "Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε ώσπου να απελευθερώσουμε όλη τη χώρα".

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr