ΔΙΕΘΝΗ

Ενίσχυση των ισραηλινών δυνάμεων ενόψει παλαιστινιακών διαδηλώσεων

Δημοσίευση 16 Σεπτεμβρίου 2011, 10:40 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ενίσχυση των ισραηλινών δυνάμεων ενόψει παλαιστινιακών διαδηλώσεων
Facebook Twitter Whatsapp
Ο ισραηλινός στρατός αναπτύσσει ενισχύσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη καθώς προβλέπει ότι θα πραγματοποιηθούν παλαιστινιακές διαδηλώσεις υποστήριξης στο αίτημα για την ένταξη στον ΟΗΕ ενός Κράτους της Παλαιστίνης, το οποίο θα κατατεθεί στις 23 Σεπτεμβρίου, μετέδωσε σήμερα το δημόσιο ισραηλινό ραδιόφωνο.
Ο ισραηλινός στρατός αναπτύσσει ενισχύσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη καθώς προβλέπει ότι θα πραγματοποιηθούν παλαιστινιακές διαδηλώσεις υποστήριξης στο αίτημα για την ένταξη στον ΟΗΕ ενός Κράτους της Παλαιστίνης, το οποίο θα κατατεθεί στις 23 Σεπτεμβρίου, μετέδωσε σήμερα το δημόσιο ισραηλινό ραδιόφωνο. Τρία επιπλέον τάγματα εφέδρων, δηλαδή σχεδόν 1.500 στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί για το σκοπό αυτό, ενώ έχουν ενισχυθεί και οι μονάδες που βρίσκονταν ήδη στα κατεχόμενα, διευκρινίζει η εφημερίδα Γιεντιότ Αχρονότ.

Εξάλλου ένα τέταρτο τάγμα εφέδρων αναπτύχθηκε στη Δυτική Όχθη για την περίπτωση που θα χρειαστεί να αντικαταστήσει ένα τάγμα που θα σταλεί ενδεχομένως στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Ο διοικητής της κεντρικής περιφέρειας του Ισραήλ, η οποία καλύπτει τη Δυτική Όχθη, ο στρατηγός Άβι Μιζραχί, έδωσε αυστηρές οδηγίες στο στρατό να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει την αιματοχυσία σε περίπτωση που σημειωθούν ταραχές, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα.

Για το σκοπό αυτό, οι ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη έχουν εφοδιαστεί με μεγάλες ποσότητες εξοπλισμού για την καταστολή ταραχών (δακρυγόνα κλπ.) ώστε να αποφύγουν να ανοίξουν πυρ με πραγματικά πυρά εναντίον των διαδηλωτών.

Εξάλλου ο στρατός ενισχύει τις δυνάμεις του γύρω από οικισμούς τόσο για να τους προστατεύσει όσο και για να αποτρέψει αντιπαλαιστινιακές επιθέσεις από εξτρεμιστές εποίκους, οι οποίες έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Ισραηλινοί έποικοι έβαλαν χθες Πέμπτη φωτιά σε τρία παλαιστινιακά αυτοκίνητα κοντά στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με αξιωματούχους των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

Στις 9 Σεπτεμβρίου, έποικοι έγραψαν σε ένα τέμενος και στο πανεπιστήμιο Μπιρ Ζέιτ, κοντά στη Ραμάλα, συνθήματα όπως "Θάνατος στους Άραβες" και άλλα προσβλητικά για τον προφήτη Μωάμεθ.

Ήταν το τρίτο τζαμί που υφίστατο βανδαλισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.