ΔΙΕΘΝΗ

«Σαρκοζί και Κάμερον θέλουν τη Λιβύη προπύργιο της Δύσης»

Δημοσίευση 16 Σεπτεμβρίου 2011, 12:39 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
«Σαρκοζί και Κάμερον θέλουν τη Λιβύη προπύργιο της Δύσης»
Facebook Twitter Whatsapp
Ο Μούσα Ιμπραχίμ, ο εκπρόσωπος του έκπτωτου λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, κατήγγειλε τη χθεσινή επίσκεψη του Νικολά Σαρκοζί και του Ντέιβιντ Κάμερον στη Λιβύη, κατηγορώντας τους ότι θέλουν να μετατρέψουν τη Λιβύη σε προπύργιο της Δύσης. Οι εξεγερμένοι εισήλθαν στην πόλη Μπάνι Ουαλίντ.
Ο Μούσα Ιμπραχίμ, ο εκπρόσωπος του έκπτωτου λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, κατήγγειλε τη χθεσινή επίσκεψη του Νικολά Σαρκοζί και του Ντέιβιντ Κάμερον στη Λιβύη, κατηγορώντας τους ότι θέλουν να μετατρέψουν τη Λιβύη σε προπύργιο της Δύσης. Οι εξεγερμένοι εισήλθαν στην πόλη Μπάνι Ουαλίντ. «Η Γαλλία προσπαθεί να ενισχύσει τους πράκτορές της στη Λιβύη και η Βρετανία να ευνοήσει πολιτικά πρόσωπα που είναι σύμμαχοί της απέναντι σε αυτούς που προσεγγίζουν τις ΗΠΑ και το Κατάρ, ώστε να μετατρέψουν τη Λιβύη σε ένα προπύργιο για τη Δύση. Η επίσκεψη εγκαινιάζει ένα σχέδιο αποικισμού στη Λιβύη και αποτελεί την επίσημη ανακοίνωση της έναρξης της εφαρμογής της», είπε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε τηλεφωνική παρέμβασή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Arrai, το οποίο εδρεύει στη Συρία και τακτικά μεταδίδει μηνύματα του έκπτωτου λίβυου ηγέτη.

Ο Μούσα Ιμπραχίμ κατηγόρησε επίσης τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον βρετανό πρωθυπουργό ότι «σπεύδουν να συλλέξουν τους καρπούς από την πτώση της Τρίπολης καθώς φοβούνται προφανώς την άφιξη της Αμερικής και άλλων κρατών για να λάβουν το μερίδιό τους από το δώρο. Μιλούν σήμερα για την ανοικοδόμηση στη Λιβύη έναντι εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Την καταστρέφουν και την ανοικοδομούν με τα χρήματα των Λίβυων. Έσπευσαν να έρθουν στην Τρίπολη για να συνάψουν μυστικές συμφωνίες με τους συνεργάτες και τους προδότες, να βάλουν χέρι στο πετρέλαιο και στις επενδύσεις υπό το πρόσχημα της ανοικοδόμησης», είπε ο Ιμπραχίμ χωρίς να διευκρινίσει από πού τηλεφωνούσε.

Οι Σαρκοζί και Κάμερον, οι πρώτοι δυτικοί ηγέτες που μετέβησαν στη Λιβύη μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι, έγιναν δεκτοί ως ήρωες χθες Πέμπτη στη χώρα αυτή.

Οι εξεγερμένοι εισήλθαν στην πόλη Μπάνι Ουαλίντ

Την ίδια ώρα, οι λίβυοι εξεγερμένοι εισήλθαν σήμερα στην πόλη Μπάνι Ουαλίντ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του έκπτωτου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ενώ εκρήξεις και πυροβολισμοί αντηχούν στους λόφους και τις κοιλάδες της πόλης, ανέφερε δημοσιογράφος του Ρόιτερς.

Παράλληλα, εκατοντάδες μαχητές των εξεγερμένων προελαύνουν προς την Σύρτη, γενέτειρα του Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με μαρτυρίες από τα περίχωρα της πόλης. Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι οι δυνάμεις κατέλαβαν το αεροδρόμιο της Σύρτης από τις πιστές στον Καντάφι στρατιωτικές δυνάμεις. Το αεροδρόμιο της πόλης βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης.