ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Νταβούτογλου

Δημοσίευση 18 Σεπτεμβρίου 2011, 16:58 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Νταβούτογλου
Facebook Twitter Whatsapp
Δεν μπορούν να γίνουν μονομερείς επεμβάσεις σε θαλάσσιες περιοχές πέραν των χωρικών υδάτων, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι "η πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες, έχει εκπληρώσει όλους τους στόχους της".
Δεν μπορούν να γίνουν μονομερείς επεμβάσεις σε θαλάσσιες περιοχές πέραν των χωρικών υδάτων, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι "η πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες, έχει εκπληρώσει όλους τους στόχους της".

Μιλώντας το πρωί στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ο Νταβούτογλου και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι "όλοι πρέπει να ξέρουν ότι η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι χώρος όπου μπορεί να στριμωχθεί η Τουρκία. Ως κράτος με τις μεγαλύτερες ακτές, δεν θα επιτρέψουμε τη στάση ορισμένων χωρών να θεωρούν ότι στα διεθνή ύδατα ισχύει ο δικός τους λόγος" και τόνισε ότι τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας σχετίζονται με μία περιοχή από τη διώρυγα του Σουέζ μέχρι τον Ινδικό ωκεανό.

"Κάθε κίνηση που θα περιορίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, είναι πλήγμα και εναντίον των δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων", ανέφερε και πρόσθεσε ότι "ο καθένας να έχει υπόψη του τα χωρικά του ύδατα. Δεν μπορούν να κάνουν μονομερείς επεμβάσεις σε χώρους, πέραν των χωρικών υδάτων".

Ως προς το θέμα των ερευνών πετρελαίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Νταβούτογλου σημείωσε ότι "υπάρχουν δύο σενάρια. Η Κύπρος ή θα γίνει ενιαίο κράτος που σημαίνει ότι οι Ελληνοκύπριοι θα περιμένουν να υπάρξει λύση και να αξιοποιήσουν από κοινού ό,τι τους ανήκει, ή οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να πουν το εξής: Η περιοχή αυτή μου ανήκει και κάνω ό,τι θέλω. Τότε όμως ανήκει στην ΤΔΒΚ μία άλλη περιοχή κι αυτό μας οδηγεί στη λογική των δύο κρατών. Εάν είναι έτσι, τότε κι εμείς υπογράφουμε με την ΤΔΒΚ τη συμφωνία περί υφαλοκρηπίδας, με αποτέλεσμα να βαθύνει ακόμη περισσότερο η απόσταση των δύο κρατών".

"Εμείς επιθυμούμε, η ανατολική Μεσόγειος να γίνει περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Αλλά εάν κάποιοι λένε ότι οι περιοχές αυτές είναι η αυλή μας και θα κάνουμε ό,τι θέλουμε, τότε κι εμείς έχουμε το δικαίωμα να προβούμε σε βήματα που θα δείξουν ότι αυτό δεν είναι σωστό", είπε ο Τούρκος υπουργός. "Εάν η ελληνοκυπριακή διοίκηση επιμείνει, τότε θα υπογραφεί η συμφωνία περί υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχόμενων. Είθε η ελληνοκυπριακή διοίκηση, αντί να προκαλεί, να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρούμε μαζί μία δίκαιη ειρήνη", τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σχόλια που διατυπώνονται ότι "έχει χρεοκοπήσει η πολιτική των μηδενικών προβλημάτων της Άγκυρας", ο Νταβούτογλου εκτίμησε ότι "η πολιτική αυτή ήταν σωστή πολιτική" και τόνισε ότι αυτό στο οποίο αποσκοπούσε η Άγκυρα ήταν "η αλλαγή της αντίληψης και της εικόνας της Τουρκίας", για να σημειώσει ότι "έχουν εκπληρωθεί όλοι οι στόχοι που αποσκοπούσαμε, καθώς αναπτύσσαμε τον όρο αυτό".

"Εμείς πραγματοποιήσαμε τον στόχο περί μηδενικών προβλημάτων, όχι με τα καθεστώτα, αλλά με τους λαούς", είπε ο Τούρκος υπουργός και τόνισε ότι "υπήρξε ένα μεγάλο βήμα εξωτερικής πολιτικής και τώρα καταβάλλεται προσπάθεια να φθαρεί ένα από τα βασικά στοιχεία του βήματος αυτού. Δεν έχει απενεργοποιηθεί η έννοια των μηδενικών προβλημάτων, εξαιτίας των εσωτερικών προβλημάτων που υπάρχουν τώρα σε μερικές χώρες. Είναι ενεργή στη βάση των λαών και θα συνεχιστεί".

Ως προς τις σχέσεις με το Ισραήλ, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η Τουρκία "δεν θα δεχθεί ως συγνώμη κανένα κείμενο, στο οποίο δεν θα περιλαμβάνεται η λέξη απολογία. Θέλουμε να παραδεχθούν ρητά ότι αυτό που έκαναν ήταν λάθος". Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι νομικές προετοιμασίες και τόνισε ότι το επιθυμητό είναι η προσφυγή αυτή να γίνει όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης. "Αυτό για το οποίο προσπαθούμε είναι η προσφυγή να μην είναι προσφυγή της Τουρκίας, αλλά της διεθνούς κοινότητας", τόνισε ο Νταβούτογλου και επεσήμανε ότι εντός του Οκτωβρίου οι προεργασίες θα έχουν φτάσει σε σημείο ώστε να γίνει η προσφυγή.

Τέλος, μιλώντας για τις εξελίξεις στη Συρία και τις σχέσεις της Τουρκίας με τη χώρα αυτή, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι "η κυβέρνηση της Συρίας δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με την Τουρκία, αν δεν συμφιλιωθεί προηγουμένως με τον λαό της".