ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ- Αυστραλία... συμμαχία

Δημοσίευση 19 Σεπτεμβρίου 2011, 09:18 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
ΗΠΑ- Αυστραλία... συμμαχία
Facebook Twitter Whatsapp
Η αμυντική συμμαχία μεταξύ ΗΠΑ και Αυστραλίας αναβαθμίσθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν στο Σαν Φρανσίσκο οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας.
Η αμυντική συμμαχία μεταξύ ΗΠΑ και Αυστραλίας αναβαθμίσθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν στο Σαν Φρανσίσκο οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας. Μεταξύ των άλλων, η αναβάθμιση της συμμαχίας προβλέπει τη μετακόμιση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων από την Βόρεια Ασία στην Αυστραλία σε κοινές στρατιωτικές βάσεις που θα εξυπηρετούν τον αμερικανικό στόλο και τις εναέριες και χερσαίες δυνάμεις.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις που πάρθηκαν, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λίον Πανέττα, δήλωσε ότι η σύσφιξη των αμυντικών δεσμών της συμμαχίας, στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

Η συνάντηση μεταξύ των αρμόδιων υπουργών στο Σαν Φρανσίσκο έγινε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 ετών από την ίδρυση της συμμαχίας ANZUS μεταξύ Αυστραλίας και Αμερικής στην ίδια πόλη.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, εξετάστηκαν και άλλα θέματα που αφορούν τη συμμαχία, όπως, για παράδειγμα, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Στη συνάντηση, την Αυστραλία εκπροσώπησαν, ο πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργός Εξωτερικών Κέβιν Ραντ, κι ο υπουργός Άμυνας Στιβ Σμιθ, ενώ τη αμερικανική κυβέρνηση η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο υπουργός Άμυνας Λίον Πανέττα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κανείς από τους αξιωματούχους των δύο χωρών δεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αντιμετώπισης της Κίνας, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα προχωρά σε ανασυγκρότηση των στρατιωτικών της δυνάμεων και στην κατασκευή του πρώτου αεροπλανοφόρου της.