ΔΙΕΘΝΗ

ΙΑΕΑ: Η πυρηνική ασφάλεια μετά τη Φουκουσίμα στο επίκεντρο της γενικής συνέλευσης

Δημοσίευση 19 Σεπτεμβρίου 2011, 10:00 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
ΙΑΕΑ: Η πυρηνική ασφάλεια μετά τη Φουκουσίμα στο επίκεντρο της γενικής συνέλευσης
Facebook Twitter Whatsapp
Το σχέδιο δράσης για την πυρηνική ασφάλεια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, αλλά και τα αμφιλεγόμενα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν, της Συρίας και της Βόρειας Κορέας θα αποτελέσουν τα βασικά θέματα της 55ης γενικής συνέλευσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας από σήμερα ως τις 23 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη.
Το σχέδιο δράσης για την πυρηνική ασφάλεια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, αλλά και τα αμφιλεγόμενα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν, της Συρίας και της Βόρειας Κορέας θα αποτελέσουν τα βασικά θέματα της 55ης γενικής συνέλευσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας από σήμερα ως τις 23 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη. Μετά το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα, το χειρότερο από αυτό του Τσερνόμπιλ το 1986, το συμβούλιο των κυβερνητών της ΙΑΕΑ υιοθέτησε την προηγούμενη εβδομάδα ένα νέο σχέδιο δράσης, χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα, για τα 432 πυρηνικά εργοστάσια σε όλον τον κόσμο, το οποίο πρέπει να επικυρώσουν τα 151 μέλη της Υπηρεσίας στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης.

Ο μη δεσμευτικός χαρακτήρας του σχεδίου αυτού και το ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του- έπειτα από πίεση των ΗΠΑ και της Κίνας- επικρίθηκε έντονα από την Γερμανία, αλλά και την Γαλλία.

Σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Ουάσινγκτον πιέζει την ΙΑΕΑ να δώσει περισσότερες πληροφορίες, απαντώντας στην «αυξανόμενη ανησυχία» της για τον ενδεχόμενο στρατιωτικό χαρακτήρα του ιρανικού προγράμματος.

Την ίδια ώρα που οι δυτικές δυνάμεις κατηγορούν την Τεχεράνη ότι θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, με την δικαιολογία ενός πυρηνικού προγράμματος για ειρηνικούς σκοπούς, κάτι που το Ιράν αρνείται κατηγορηματικά, οι ειδικοί της ΙΑΕΑ έχουν επισκεφτεί περισσότερες ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις από ό,τι συνήθως. Η καλή θέληση που δείχνουν οι Ιρανοί δεν έχει πείσει τους σκεπτικιστές, ανάμεσα τους τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Στην ατζέντα των συζητήσεων της γενικής συνέλευσης περιλαμβάνονται τα πυρηνικά προγράμματα της Βόρεια Κορέας, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν να επαναλάβει τη συνεργασία της με την ΙΑΕΑ και της Συρίας, η οποία δήλωσε έτοιμη να «συνεργαστεί πλήρως».